18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Itt az ítélet Donáth László ügyében

2023.06.12. 12:14
Első fokon a II. és III. Kerületi Bíróság becsületsértésben mondta ki bűnösnek Donáth Lászlót, és hatszázezer forint pénzbüntetést kellett volna megfizetnie. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék viszont hatályon kívül helyezte a döntést, és utasította a bíróságot, hogy ismételjék meg az eljárást. Így az egykori lelkész hétfőn délelőtt ismét megjelent a budai bíróságon.

Hétfőn ítélet született az évek óta húzódó testi sértési ügyében, e szerint folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés miatt 1 millió forintot kell megfizetnie. Amennyiben ez nem teljesül, úgy 400 nap letöltendő fogházbüntetést kell letöltenie, valamint 680 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie Csépány Kristóf bíró döntése szerint.

Az ügyészség az ítélet vonatkozásában három nap gondolkodási időt kért. Donáth László egy gyors egyeztetés után védője, Bárándy Péter fellebbezett a döntés ellen, így az ítélet nem jogerős.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2021. február 19-én vette kezdetét első fokon az a büntetőper, amelyben Donáth Anna momentumos EP-képviselő apját, Donáth Lászlót könnyű testi sértéssel, becsületsértéssel és szeméremsértéssel vádolták.

A vádirat szerint a vádlott vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve 2017 májusától kezdődően a sértettet – aki takarítónőként dolgozott az egyházi fenntartású csillaghegyi intézményben, félreeső helyeken – munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére testszerte megérintette, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki. A sértett – a vádirat szerint – minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, de a történteket – az utolsó esetet kivéve – nem jelezte munkahelyi felettesének. 

A vádirat szerint a sértett egy másik alkalommal a takarítóeszköz-tároló kocsit egy festmény előtt hagyta, annak ellenére, hogy ezt a vádlott korábban megtiltotta számára. Amikor a vádlott észlelte, hogy a sértett megszegte az utasítását, felelősségre vonta, majd megfenyegette, és két kézzel megfogta a nyakát, amelyet kis erővel rövid ideig meg is szorított. Az okozott sérülésről látlelet készült, amely a sérülést nyolc napon belül gyógyulónak minősítette.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság 2021. október 4-én kihirdetett elsőfokú ítéletével becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vétsége miatt indult büntetőeljárást megszüntette vele szemben.

A Fővárosi Törvényszék 2022. szeptember 14-én az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte, és a bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.

A hétfői tárgyaláson az ügyész kérte a bíróságot, hogy mondja ki bűnösnek könnyű testi sértés és folytatólagosan elkövetett szeméremsértés vádjában. Hozzátette, hogy felfüggesztett börtönbüntetést kapjon a lelkész az ítéletben, és a bűnügyi költségeket is fizesse meg.

Donáth László az utolsó szó jogán nem szólalt fel külön, csatlakozott ügyvédje, Bárándy Péter védői perbeszédéhez.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

„Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.”