Illegális pálinkafőzdére bukkantak egy bács-kiskun vármegyei tanyán

2023.06.12. 15:37
Jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Egy Bács-Kiskun vármegyei településen 4000 liter pálinkának szánt alkoholt, 4500 liter cukorcefrét és desztilláló berendezéseket foglaltak le pénzügyőrök.

A NAV munkatársai Bács-Kiskun vármegyében jövedéki ellenőrzés céljából kopogtattak be egy családi házba, ahonnan egy tanyára mentek – közölte Facebook-oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az ingatlanok átvizsgálásakor kannákban és tartályokban mintegy 4000 liter pálinkának szánt alkoholt, az egyik melléképület pincéjében pedig 4500 liter forrásban lévő cukorcefrét és egy óriási desztilláló berendezést találtak 

– ismertették.

Mint írták, a mintavételhez a katasztrófavédelem szakembereit hívták segítségül, ugyanis a fortyogó cefréből távozó gázok miatt csak speciális védőruhában lehetett közel menni a méretes edényhez.

A hatóság számára  egy korábbi hasonló jogsértés miatt  már ismert személy a termékek eredetét és jogszerű birtoklását nem tudta igazolni. A desztilláló berendezések birtoklását és a gyümölcspárlat előállítását pedig sem az illetékes önkormányzat jegyzőjének, sem a NAV-nak nem jelentette be.

A pénzügyőrök a mintegy 16 millió forint értékű alkoholterméket, a cukorcefrét és a desztilláló berendezéseket lefoglalták és eljárást indítottak jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás gyanúja miatt – olvasható a bejegyzésben.