Orbán Viktor Silvio Berlusconiról: Elment a nagy harcos

2023.06.12. 11:50
Meghalt a második világháború óta leghosszabb ideig hivatalban lévő olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi. A magyar kormányfő közismerten remek viszonyban volt az olasz jobboldali politikussal. Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy rengeteget tanult Berlusconitól. Orbán szinte a halálhírt követően azonnal reagált Berlusconi halálhírére. Berlusconi halála egy nagy barátság végét is jelenti a magyar miniszterelnök számára.

86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi, a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Silvio Berlusconi a milánói San Raffaele Kórházban hunyt el. Az olasz politikus leukémiás volt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök közismerten remek viszonyban volt Silvio Berlusconival. Orbán Viktor többször is elmondta, hogy rengeteget tanult az olasz jobboldal egykori vezéralakjától.

Orbán szinte a halálhírt követően azonnal reagált Berlusconi halálhírére. „Elment a nagy harcos” – írta a magyar kormányfő közösségi oldalán.

Nyugodj békében, barátom

– tette hozzá a miniszterelnök olasz nyelven.

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb olasz politikusa

Berlusconi 57 évesen lépett a politikai színtérre. Ő lett a jobboldali Forza Italia! párt vezetője, amely az ország szabadpiacát, valamint a szabadságon és az igazságosságon alapuló társadalmi egyenlőséget kívánta elérni. Ennek eredményeként Silvio Berlusconinak egy különleges rekordot sikerült elérnie a nyugati demokráciák történetében: pártja alig 60 nappal az alapítása után, 1994-ben az olaszországi parlamenti választások győztese lett. Politikai elemzők abban látták a sikerét, hogy a három, saját tulajdonában álló televíziócsatorna gyorsan és hatékonyan állt a párt szolgálatába. Kormánya azonban szövetségesei árulása miatt hamar megbukott.

Silvio Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig. Technikailag ez négy periódusnak számít, mert kormányátalakítás után – ahogy ez kormányával 2005-ben történt – a régi-új kormánynak ismét fel kellett esküdnie a bizalmatlansági szavazást követően.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport