Százötvenezer forintos bírságot kapott Pankotai Lili

2023.06.13. 21:45
A május 3-i események miatt a maximálisan kiszabható bírságot rótta ki a rendőrség a 18 éves aktivistára. A határozat szerint Pankotai Lili felhívására indult el aznap a tömeg a Karmelita kolostor felé, ahol később kordonbontás és dulakodás történt.

Pankotai Lilit a maximálisan kiszabható legmagasabb összegre, 150 ezer forintra büntette a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértés miatt – számolt be kedd délután a Mérce.

A laphoz eljuttatott határozat szerint Pankotai „szervezői magatartást tanúsított”, amikor a május 3-ára meghirdetett demonstrációk után a Karmelita kolostorhoz hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket. 

Mint megírtuk, május 3-án a státusztörvény miatt és az oktatás javítása érdekében tüntetést hirdettek, az esemény ezúttal is dulakodásba, kordonbontásba torkollott, a rendőrség könnygázt is bevetett. 

A demonstráció után ugyanis Pankotai Lili felhívására gyűlt össze a tömeg, és indult el a Karmelita kolostor felé. Miután a tüntetőket a Dísz térről nem engedték tovább, néhányan a felújítás alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületét körülvevő építési kordont áttörve próbáltak meg a Miniszterelnöki Hivatal épületéhez jutni.

Ekkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök könnygázzal és gumibottal próbálták megfékezni a tüntetőket. Később igazoltatták a résztvevőket, ekkor vették fel Pankotai Lili adatait is.