Viselkedésük miatt kitiltaná több roma diákját saját ballagásukról az iskola

B RKL20200112006
2023.06.15. 08:32
Az iskola tantestülete szerint a roma tanulók olyan szinten sértették meg a házirendet, hogy nem maradt más eszközük, csak a kitiltás, de a tankerület még ezt a fegyelmező eszközt is kicsavarta a kezükből. Pénteken ballagás lesz.

A VIII. kerületi Losonci téri Általános Iskola igazgatója azzal büntetné meg öt roma származású végzős diákját és szüleiket, hogy nem vehetnek részt a pénteki ballagási ünnepségen. A RomNet az iskola vezetésének döntéséről szóló értesülést annyival egészítette ki, hogy az elmúlt hetekben a szóban forgó tanulók már több igazgatói megrovást és szaktanári figyelmeztetést is kaptak. A roma portál szerint ezt rágógumizásért, folyosói rohangálásért, a tanóra alatti beszélgetésért kapták, egyszer pedig még a porral oltót is működésbe hozták.

Az iskolát fenntartó illetékes Belső-Pesti Tankerületi Központ információi szerint ennél többről van szó:

A tanulók sorozatosan és súlyosan megsértették az iskola házirendjét, viselkedésük sértette a többi tanuló megfelelő oktatáshoz-neveléshez való jogát, a pedagógusok méltóságát és biztonságos munkavégzését is, melynek következményeként a nevelőtestület döntése alapján hozta meg az igazgató a kitiltó határozatot.

A ballagás egyébként egy hagyományos iskolai évzáró esemény, melyre külön tanügyi szabályozás nem vonatkozik. Az iskolai ünnepségeken való részvétel módjáról, annak kereteiről és szabályairól alapvetően az intézmény házirendje rendelkezik. Erről az iskola tantestülete saját hatáskörben dönt.

A kitiltással fenyegetett öt tanulóból négy eredményesen befejezte tanulmányait, egy tanuló pedig egy tantárgyból augusztusban javító vizsgát tehet.

Az érintett családok nem fogadták el az iskola döntését, az egyik szülő jogorvoslati kérelemmel fordult a fenntartó tankerületi központhoz; sikerrel.

A tankerület, mint másodfokon eljáró hatóság, saját hatáskörben megsemmisítette a tiltó határozatot, és új döntés hozatalára utasította az intézmény vezetőjét.

A tantestület döntésének megsemmisítése mellett arra is felhívta az igazgató figyelmét, hogy a tanulók fegyelmi ügyeinek kezelése során tartsák be a fokozatosság és arányosság elvét.

Az ügyben megszólalt Bősz Anett, a humán területért felelős főpolgármester-helyettes is, aki az iskola döntését diszkriminatívnak és jogszabálysértőnek nevezte. Az eset szerinte azt bizonyítja, hogy

az Orbán-kormány tankerületei által vezetett iskolákban nem lépnek fel megfelelően a társadalmi előítéletek csökkentéséért és az önkényeskedő, alapjogokat sértő döntések ellen.

A Tankerületi Központ álláspontja szerint viszont az iskolával kapcsolatban politikai jellegű hecckampány robbant ki, erre utal legalábbis a köznevelési intézmény belső ügyeinek öncélú politikai felhasználása.

Budapesti jogvédők és civil aktivisták már előre bejelentették, hogy tüntetést szerveznek a Losonci téri Általános Iskola épülete elé a most pénteki ballagás idejére, amennyiben a tankerület nem avatkozik be a szerintük diszkriminatív eljárásba. Ez pedig megtörtént.

(Borítókép: A Losonci téri Általános Iskola bejárata a VIII. kerület, Losonci tér 1.-ben. Fotó: Róka László / MTI)