Idén is átadták a „magyar Nobel-díjat”

2023.06.16. 06:27
Június 15-én átadták a Bolyai-díjat; Az elismerést ezúttal Stépán Gábornak ítélték oda. A díjazott Széchenyi-díjas magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

A kétévente kiosztandó Bolyai-díjat azzal a céllal hozták létre, hogy az emberek értékrendjében méltó helyre emeljék a tudást és a tudományt, így biztosítva a tudósokat megillető társadalmi elismertséget.

A 100 ezer euró (aktuális árfolyamon számítva körülbelül 37,4 millió forint) pénzjutalommal járó elismerésről egy tizennégy tagú, független díjbizottság dönt, amely tagjainak felét a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége, másik felét pedig a Bolyai Díj Alapítvány alapítói delegálják a magyar tudományos és gazdasági élet kiemelkedő személyiségei közül. A díjátadó ünnepségen beszédet mondott Perczel András, a Bolyai Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki ismertette a díjazott életútját és tudományos érdemeit.

A díjat idén is a köztársasági elnök adta át. Novák Katalin – akit fia is elkísért a díjátadóra – beszédében méltatta a díjazottat, majd kiemelte: egyhangú döntés született a bírák között a díjazottról. Elmondása szerint Stépán Gábor kiváló oktató, akitől örömmel tanulnak a diákjai. Kiemelte, nagy örömére szolgál, hogy a díjazott idehaza gazdagítja a tudományos palettát. A köztársasági elnök reményét fejezte ki továbbá, hogy a családja támogatja majd a tudományos titkok feltárásában.

Novák Katalin szerint szükségünk van olyan fundamentumokra, amelyekre támaszkodhatunk. Elmondása szerint Magyarország természeti kincsekben nem túl gazdag, ezért szellemi képességekkel kell kitűnnünk a többi ország közül. Beszédében gratulált az MTA elnökének, Freund Tamásnak, akinek ismét bizalmat szavaztak, így továbbra is ő áll az intézmény élén.

A díj átvétele után Stépán Gábor állt színpadra, aki köszönetet mondott a bizottság tagjainak az elismerésért.