Ismét látták a barna medvét Aggteleknél

2023.06.17. 11:10
Legutóbb négy nappal ezelőtt észleltek barna medvét az Aggteleki Nemzeti Park területén, most pedig ismét felbukkant a hatalmas állat. A nemzeti park fokozott óvatosságra inti a turistákat.

Ismét felbukkant a Magyarországon kószáló barna medve az Aggteleki Nemzeti Park területén. A kihelyezett vadkamera június 16-án észlelte az állatot. A fiatal példányt az Aggtelek–Jósvafő között lévő közúttól északra, egy szórón látták utoljára.

A nemzeti park közölte, rendelkezésre álló adataik alapján az állat azonos a május 13-án észlelt medvével. Akkor az állat a nemzeti park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között kószált.

Hozzátették,

arra kérik a turistákat, hogy ne hagyják el a jelzett utakat, valamint ne bivakoljanak a térségben, azaz ne aludjanak a szabad ég alatt.

Mint írták, tekintettel arra, hogy ezen a területen a Vörös-tó az egyetlen hozzáférhető vízforrás, így ott számolni lehet a medve előfordulásával.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága ajánlásokat fogalmazott meg arról, hogyan viselkedjünk a medvével való találkozás esetén.

Mint írtuk, a Bükkalján kihelyezett vadkamerák is medve jelenlétét jelezték májusban. Az Egererdő Zrt. a honlapján tett közzé figyelmeztetést, amelyben kérték az embereket, hogy saját biztonságuk érdekében fokozott figyelemmel kiránduljanak és közlekedjenek a Bükk erdeiben.