Gulyás Gergely: Uniós források nélkül is lesz pedagógusbér-emelés

2023.06.19. 10:15
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer Show vendége volt a Hír TV-n, ahol többek között az uniós forrásokról, valamint az uniós soros elnökségéről is beszélt. A miniszter szerint ha nem jönnek az uniós források, akkor is számíthatnak béremelésre a pedagógusok.

Gulyás Gergely azt mondta: teljesen másként látja a soros elnökség lényegét, mint a brüsszeliek. Ugyanis szerinte „Magyarország tesz azzal egy szívességet az uniónak”, hogy egy olyan kormány, amely „komoly tapasztalatokkal rendelkezik, hajlandó hat hónapon keresztül az elnökségi feladatok ellátására”. Tehát az EU tartozik köszönettel Magyarországnak, amiért a soros elnökséget elvállalja – mondta. 

Emellett azt is kiemelte, hogy az Európai Parlamentnek nincs hatásköre, hogy megakadályozza Magyarország soros elnökségét. Ezt követően tért rá a pedagógusbérekre.

Ha nem érkeznek meg időben az uniós források, a pedagógusok béremelése akkor sem marad el

– fogalmazott a miniszter a műsorban. Majd hozzátette: a pedagógusok béremelése nem pártszimpátia kérdése, az az ország érdeke.

Elmondása szerint a kormány célja, hogy még ebben a ciklusban megemeljék a pedagógusok bérét minimum 50 százalékkal, és hogy a tanárok visszamenőlegesen is megkapják az emelt összeget.

Minden évben 10 százalékkal akkor is emelünk

– mondta Gulyás Gergely arra vonatkozóan, hogy mi lesz, ha nem jönnek meg az uniós források. 

A kormány tagjai korábban arról beszéltek, hogy összesen 2025-ig 75 százalékos béremelést szeretnének végrehajtani, ennek egy része múlhat a külföldről érkező pénzeken.