Ne lepődjön meg, ha katonai járművekkel találkozik a következő napokban

2023.06.19. 20:46
„Strong Bastion 23” nemzetközi gyakorlatot hajt végre a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság és támogató eleme, emiatt megnövekedett katonai járműforgalomra lehet számítani 2023. június 19. és 30. között.

„Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a Székesfehérváron települt Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C) és támogató eleme »Strong Bastion 23« nemzetközi gyakorlatot hajt végre, amelynek keretében megnövekedett katonai járműforgalomra lehet számítani 2023. június 19–30. között a Székesfehérvár, Alba Regia laktanya – Letenye, határátkelő útvonalon” – közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A konvojokat – többek között – katonai konténerszállítók és rakodógépek, katonai teherautók és terepjárók, páncélozott harcjárművek, könnyű gyalogsági járművek és katonai buszok alkotják, katonairendész-felvezetéssel és -zárással.

A Magyar Honvédség kéri a járművezetőket, hogy a közlekedési szabályok betartásával és kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai járműveket, mivel azok mérete és sebessége, valamint a konvojok hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól.

A zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil gépjármű, ezért a járművek haladását kísérőjárművek biztosítják. Arra kérik a járművezetőket, hogy a katonai menetoszlopok közelében minden esetben az aktuális útviszonyok, valamint az időjárási és látási körülmények figyelembevételével közlekedjenek.

A Magyar Honvédség és a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság a vonatkozó jogszabályokat minden esetben betartja annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja a civil forgalmat és az állampolgárok közlekedését és napi rutinját – olvasható a közleményben.