Ötezer adag somlói galuskával döntöttek rekordot Fóton

2023.06.20. 11:59
Az Ambrosia Cukrászda által újabb magyar rekord dőlt meg a hétvégén Fóton, ahol 5000 adagot készítettek el népszerű édességünkből, a somlói galuskából.

Szombaton rekordkísérletre készültek Fóton a Soml(y)ói Feszten, ahol Tóth János cukrászmester vezetésével a fóti Ambrosia Cukrászda csapata 5000 adag somlói galuskát készített el. A sütemény Fóton született meg, nevét is a helyi Somlyó-dombról kapta, és a város nem titkolt célja, hogy az édesség hungarikum minősítést kapjon. Az új magyar rekorder somlói galuska több mint 9 négyzetmétert foglalt el, és 580 kilogramm alapanyag felhasználásával készült. Az elkészített 5000 adagot pedig végül ingyen osztották szét a szervezők. A korábbi rekordot még 2017-ben érték el, szintén Fóton, amit sikerült megdönteni. 

A magyar cukrászat egyik legismertebb süteménye Fóton született meg, Szőcs József Béla cukrászmesternek köszönhetően, aki az 1958-as brüsszeli világkiállításra álmodta meg és készítette el az új desszertet. Nevet is ő adott a süteménynek, méghozzá a fóti Somlyó-dombról, amelynek lábánál évtizedek óta élt, és ahol később a saját cukrászdája is működött. A »somlyói« csak egy elírás miatt lett »somlói«: valaki véletlenül lehagyta az ipszilont a nevéből 

– mondta az eseményen Bíró Zoltán, Fót alpolgármestere.

A rekorddöntéssel párhuzamosan Fót város somlóikészítő versenyt is hirdetett, amelyre amatőr és profi kategóriában lehetett nevezni. A zsűri elnöke a 2023-as Bocuse d’Or világverseny bronzszobrosa, Dalnoki Bence, a két Michelin-csillagos Stand étterem sous séfje volt, de a döntéseket teljes egyetértésben hozta meg a zsűri másik két tagjával: Erdei Zsolt olimpiai ezüstérmes, egykori profi ökölvívó világbajnokkal és Bíró Zoltán alpolgármesterrel. Az amatőr kategóriában a Munkácsi Szalon csapata, a profiknál a Somlyó Sütöde diadalmaskodott.

A somlói galuska olyan magyar desszert, aminek hatalmas múltja, egyúttal nagy jövője is van. Odafigyeléssel, jó technológiával, kiváló alapanyagokból elkészítve Michelin-csillagos magyar éttermek étlapján is helye van

– fogalmazott Dalnoki Bence, akit a Dining Guide nemrégiben Az Év Ifjú Séftehetsége díjjal jutalmazott.