Elstartolt a nagy italrazzia, súlyos bírságot kaphatnak a trükköző vendéglátósok

2023.06.20. 14:48
Elindult a fiatalkorúak alkoholtermékekkel történő kiszolgálási és értékesítési tilalmának ellenőrzési akciója – írta a közösségi oldalán kedden az Igazságügyi Minisztérium alkotmányjogi jogalkotásért és fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Kupecki Nóra közölte, hogy a fogyasztóvédelem a vendéglátóipari egységek és szórakozóhelyek mellett a fesztiválokon és a kulturális rendezvényeken is ellenőrzi, betartják-e a 18 év alattiakra vonatkozó kiszolgálási tilalmat.

„Az alkoholfogyasztás a 18 év alattiakat komoly egészségügyi következményekkel fenyegeti" – indokolta az intézkedést, hangsúlyozva, hogy a jövő nemzedékeinek egészségvédelme kiemelt társadalmi érdek, ezért a fiatalok mindennapjait, a fejlődésüket befolyásoló jogszabályi követelmények betartását visszatérő jelleggel vizsgálják.

A jogsértő kereskedelmi egységek bírságra számíthatnak, ismételt és súlyos szabályszegés esetén 1 évig nem árulhatnak alkoholtartalmú italt, ideiglenes bezárásukat is elrendelheti a fogyasztóvédelmi hatóság – olvasható a helyettes államtitkár bejegyzésében.