18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elkapta a TEK a tömegmészárlásra készülő norvég férfit, aki el akarta pusztítani Magyarországot

2023.06.20. 09:21
Honfitársát, a tömeggyilkos Anders Behring Breiviket akarta túlszárnyalni a Budapesten élő norvég férfi, akit hazájában már elítéltek erőszakos és szexuális bűncselekményekért. A férfi olyan videókat töltött fel a netre, amelyben Magyarország elpusztításáról és reptéri támadásokról beszélt. Végül a TEK elfogta a közveszélyes férfit.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (KR NNI) a Terrorelhárítási Központ (TEK) értesítette arról, hogy egy Budapesten élő norvég férfi az elmúlt időszakban több olyan videót tett közzé egy videómegosztó portálon, amiben emberek megölését tervezi – olvasható a rendőrség oldalán. A KR NNI Nyomozó Főosztály munkatársai a jelzést követően azonnal megkezdték a felvételek elemzését, az azokon szereplő férfi beazonosítását, illetve az általa tervezett cselekménnyel kapcsolatos valamennyi információ beszerzését.

A 45 éves norvég állampolgár által közzétett videók arról szóltak, hogy a 2011-es – Anders Behring Breivik által végrehajtott – 77 halálos áldozattal járó terrorakciót akarja túlszárnyalni.

 Elveszek mindent, ami számít, ami értékes, elpusztítom az országot. Csak figyeljetek! Bárhol támadhatok. Repülő, reptér, vasúti pályaudvar, semmi nem probléma nekem. El fogom pusztítani az ártatlanokat

– ilyen, és ehhez hasonló mondatok hangoztak el a férfi által közzétett videóban.

A magyar hatóságok a nyomozás alkalmával felvették a kapcsolatot a norvég rendőrséggel is, és szóbeli tájékoztatásuk alapján kiderült, hogy a férfit hazájában korábban már többször elítélték különböző erőszakos és szexuális bűncselekmények miatt.

Letartóztatták és elmegyógyintézetbe szállították

Az információk alapján szükséges volt a férfi mihamarabbi elfogása, így a jelzést követő pár órán belül meg is történt az összehangolt akció, aminek végrehajtására – a cselekmény súlyára, valamint a férfi előéletére tekintettel – a Nemzeti Nyomozóiroda a TEK-et kérte fel. Budapesti albérletében fogták el 2023. június 14-én. A lakásban a rendőrök szinte minden egyes számítástechnikai eszközt lefoglaltak.

A férfit a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását. A bíróság szombaton a férfit letartóztatta, a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben rendelte végrehajtani.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport