Évek óta vártak erre a cukorbetegek: a forradalmi módszerrel egyszerűbb lehet a kezelésük

GettyImages-1258190352
2023.06.21. 14:25
A Semmelweis Egyetemen a 2-es típusú cukorbetegek számára a napi többszöri inzulinozást és vércukormérést kiváltó, forradalmi terápiát alkalmaznak.

A 2-es típusú cukorbetegek inzulinkezelésének egyszerűsítését célozza az a nemzetközi szinten is új terápia, amelyet egy ideje sikerrel alkalmaznak a Semmelweis Egyetemen – közölte az intézmény.  A társadalombiztosítás által támogatott terápiának kevesebb mellékhatása van, mint a csak inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelésnek. Ráadásul az injekciót elég naponta egyszer beadni és a vércukormérést hetente egy-két alkalommal elvégezni, eddig kezelésükhöz mindkettőre naponta több (általában négy) alkalommal volt szükség.

Kempler Péter az intézmény belgyógyászati és onkológiai klinikájának munkatársa a fixkombinációs készítmény előnyeiről elmondta, hogy kevesebb a vércukoreséssel járó epizód, és a beteg kevésbé hízik. 

Az a beteg, aki azt hitte, hogy élete végéig naponta négyszer kell magának inzulint beadnia, s előtte négyszer az ujjbegybe szúrni, új életet kap

– fogalmazott az egyetem tanára, hozzátéve, hogy a kezelés sikerességéhez ismerni kell a beteg kórtörténetét, és együttműködőnek kell lennie abban, hogy az új terápia beállításához a szokásos negyedévesnél gyakoribb orvosi kontrollra van szükség.  

Kempler Péter kiemelte: Magyarországon a cukorbetegek 90 százaléka 2-es típusú diabéteszben szenved, annak előállapotával együtt pedig a felnőtt lakosság közel tizenöt százaléka, azaz majdnem 1,5 millió embert tartozik az érintettek közé.

Az új terápiát egy békéscsabai kutatócsoport vizsgálta először, idén pedig bekerült az Amerikai Diabétesz Társaság ajánlásai közé. Kempler Péter hangsúlyozta: hatékonysága ellenére a gyakorlatban eddig alig alkalmazták a kezelést máshol. Az orvos arra is kitért, hogy tapasztalataik szerint az intenzív kezelést, a napi négy inzulininjekciót és ugyanennyi vércukormérést igénylő betegeknél hat-nyolc hét elteltével vissza lehetne venni az adagot napi egyre, ebben segít most az új kombinációs készítmény. 

(Borítókép: Kaniuka Ruslan / Future Publishing / Getty Images)