Dió nagyságú jeget hozott a vihar a szomszédba

2023.06.21. 20:57
Ausztriában már tombol a vihar, és dió nagyságú jég potyog az égből. Nemsokára Magyarországot is elérhetik a zivatarok, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a 4-5 centimétert elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni.

Magyarországtól nyugatra-északnyugatra heves zivatarok tombolnak. Ausztriában a felhőszakadást és a szélvihart a magyar határtól mindössze 65 kilométerre dió nagyságú jégeső kísérte – írja az Időkép.

Idehaza egyelőre nyugodt a légkör, ám az Alpokalja térségében lehet számítani zivatarokra, amelyeket felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetnek. Szélsőséges esetben az óránkénti a 90 kilométert is meghaladó szélrohamot, illetve a 4-5 centimétert elérő jégátmérőt sem lehet teljesen kizárni.

Mint megírtuk, felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Pest, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több járására az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután.

Éjjel sem cseng le a zivatartevékenység, főként az ország északkeleti harmadán számíthatunk további csapadékgócokra. Az Ausztriában kialakult zivatarrendszer Magyarország területére is beléphet. Erősen viharos széllökésekre is lehet számítani.

Csütörtökön továbbra is labilis marad a légkör felettünk, zivatarokra elsősorban a keleti tájakon számíthatunk, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetnek. Másodsorban az Alpokaljára sodródhatnak be zivatarok, arrafelé a viharos erejű széllökés lehet a fő kísérőjelenség.