Elítéltek egy tüntetőt, aki részt vett a tavalyi katademonstráción

DBZOL20220713006
2023.06.21. 09:57
M. Balázs állítása szerint a Covidtól félt, ezért húzott maszkot a katatüntetés július 13-i eseményén. Az első tárgyalási napon beismerte a bűnösségét, és a szerda reggeli meghallgatáson ítélet is született az ügyben. Az ügyészség gyülekezési jog megsértésével vádolta.

A vádirat szerint a terhelt 2022. július 13-án részt vett egy tüntetésen, amely során arcát eltakaró maszkban közlekedett. Ennek a napnak az eseményeiről részletesen beszámoltunk az Indexen is. A tüntetés már a sokadig volt, amit a katatörvény-módosítás ellen tartottak. A demonstráció egészen késő estig tartott, a Kossuth téren kezdődött és a Karmelita kolostornál végződött.

A vádlott, M. Balázs e cselekményével megsértette a gyülekezési jogról szóló törvényt, amely kimondja, hogy gyűlések résztvevői nem takarhatják el az arcukat.

Az ügyészség a terheltet gyülekezési jog megsértésének vétségével vádolta.

Szerda reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tanúmeghallgatással folytatódott az ügy. Az áprilisi előkészítő ülésen elismerte a bűncselekményt, de állította, hogy csak azért viselt maszkot, mert már három alkalommal fertőződött meg a Covid vírussal, és félt, hogy ismét elkapja.

A mai napon a tömeget biztosító két, civil ruhás rendőrt hallgatta meg elsőként Angyal-Szűrös László bíró. Ők úgy emlékeztek, hogy a férfi végig viselte a fekete kámzsát a fején, végül a Döbrentei téren kiemelték a tömegből, és igazoltatták.

A perbeszédeket követően ítéletet hirdettet a bíró, e szerint M. Balázs bűnös a gyülekezési jog megsértésében. Ezért megrovásban részesítette Angyal-Szűrös László, és a maszkot is elkoboztatja. Az indoklásban megemlítette, hogy helyes élni a tüntetéshez való joggal, de csak a demokratikus jogrend betartásával szabad ezeken részt venni. 

Az ítéletet tudomásul vette M. Balázs és védője, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, így a döntés addig nem jogerős. 

(Borítókép: Résztvevők tiltakoznak a kata módosítása ellen Budapesten, a Kossuth téren 2022. július 13-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)