18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmeállapota miatt felmentették a férfit, aki megölte, majd felgyújtotta nővérét és sógorát

2023.06.22. 15:13
A Tatabányai Törvényszék büntethetőséget kizáró kóros elmeállapot miatt csütörtökön első fokon felmentette azt a férfit, aki Süttőn megölte, majd felgyújtotta nővérét és sógorát. A bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését.

Az elmebetegségben szenvedő férfi 2020. május 16-án éjjel nővéréhez és sógorához ment, családi házukban késekkel, ötvennél több szúrással oltotta ki életüket. A holttesteket benzinnel átitatott rongyokkal letakarta, az ingatlanban benzint locsolt szét és meggyújtotta.

A tűzben a vádlott is másodfokú égési sérüléseket szenvedett, de sikerült a házból kimenekülnie, a közeli folyóparton hűtötte le a testét. Égési sérülései miatt csak egy hónap múlva tudták kihallgatni.

A szakértői vélemény szerint a férfi jelenleg és a cselekmény elkövetése idején is kóros elmeállapotban szenvedett, emiatt teljesen képtelen volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetve ennek megfelelően cselekedjen, ezért vele szemben büntethetőséget kizáró ok áll fenn.

A törvényszék a vádlottat a különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, egyben elrendelte a– férfi kényszergyógykezelését.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, a védő három nap gondolkodási időt tartott fenn – számolt be az MTI.

A vádlott az ítélet kihirdetésekor nem volt jelen, így további 8 napja van a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. A vádiratot benyújtó Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfi elmeállapotát – az ítélet jogerőssé válását követően – három havonta, majd havonta szükséges felülvizsgálni.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.