Újratemetésre váró elhunytak csontjait ajándékozta el egy magyar férfi

2023.06.22. 11:00
A Fővárosi Főügyészség emberi test tiltott felhasználásának bűntette miatt emelt vádat egy halottátvevőként dolgozó férfi és két társa ellen, akik újratemetésre váró elhunytak csontjait szerezték meg egy fővárosi temetőből.

A vádirat szerint az egyik budapesti temetőben halottátvevő munkakört ellátó 62 éves férfit a virágárusként dolgozó nőismerőse 2022 őszén rávette arra, hogy a munkaviszonyát kihasználva szerezzen neki egy emberi koponyát.

A férfi a – lejárat miatt közös sírhelyre – újratemetésre váró emberi csontok közül elvett 1-1 külön elhunythoz tartozó agykoponyát és állkapocscsontot, melyeket letisztogatott, összeillesztett, majd az így egésszé tett emberi koponyát átadta a nőnek a virágüzletben – olvasható az ügyészség oldalán.

A virágárus a koponyát egy ideig az otthonában tartogatta, de mivel azt a környezetében ijesztőnek tartották, továbbadta egy ismerősének, egy 35 éves férfinak.

A koponyát végül egy közúti ellenőrzés során a rendőrök a férfi gépkocsijának csomagtartójában találták meg.

A Fővárosi Főügyészség a 3 terheltet emberi test tiltott felhasználásának bűntettével vádolta meg, és indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki velük szemben pénzbüntetést. A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva a temetői alkalmazottal és a nővel szemben több százezer forintos, míg büntetett előéletű társukkal szemben egymillió forint pénzbüntetést szabott ki a büntetővégzésében, melyet az ügyészég tudomásul vett.