Fákat döntött ki a vihar Budapesten, a víz elöntötte a várost

2023.06.22. 07:00
Fákat döntött ki, ágakat és vezetékeket szakított le a szerda késő esti vihar – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. Mindeközben az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre két figyelmeztetést is kiadott: az egyiket zivatar, a másikat hőségriadó miatt.

A minap már írtunk arról, hogy a vihar a késő esti órákban több budapesti kerületben is fákat döntött ki, fennakadást okozott a tömegközlekedésben, és néhány kerületben a tűzoltókat is riasztották.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azóta azt is közölte, szerda este különösen sok bejelentést kaptak a XIV. és XV. kerületből, ahol számos hatalmas fa dőlt az úttestre, parkoló autóra, kerítésre és házakra. Azt, hogy milyen állapotok uralkodtak a XIV. kerületben, az alábbi videón is jól lehet látni, amelyet egyik olvasónk küldött:

Pest vármegyében több városban, Gödön, Dunakeszin, Vác közelében, Kosdon ugyancsak fakidőlések nehezítik a közlekedést. Nagyrédén egy családi ház tetőszerkezetét vitte le a vihar. Dőltek ki fák Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is – írták a közleményükben.

Mindeközben az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre vonatkozóan is figyelmeztető előrejelzést tett közzé. Közlésük szerint zivatarok elsősorban az északkeleti, keleti megyékben fordulhatnak elő,

ahol intenzív csapadékhullás, viharos, 60-70 km/h-s széllökések, sőt néhol akár még jégeső is várható.

Másrészt az ország nyugati felében, az Alpokaljánál is zivatarokra lehet számítani, de erre kisebb az esély. 

OMSZ 12.png
Grafika: met.hu

Máshol a meleg miatt adtak ki figyelmeztetést 

Az OMSZ arra is figyelmeztetett, hogy a Dunántúlon, a Duna–Tisza közén és a Dél-Alföld egy részén a középhőmérséklet 27 fok felett alakul. Másutt jellemzően 25 fok körül várható.

OMSZ 2.png
Grafika: met.hu

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras