A magyar kormány válaszolt az Index kérdéseire a Wagner-lázadással kapcsolatban

GettyImages-1259001966
2023.06.24. 16:52 Módosítva: 2023.06.24. 16:59
Az Index megkereste a Honvédelmi Minisztériumot és a magyar kormányt, hogy az oroszországi legfrissebb fejlemények milyen intézkedéseket tesznek szükségessé, miközben a NATO, az Európai Unió és szövetségeseink feszült figyelemmel követik a Wagner-lázadás eseményeit.

Péntek éjjel a magyar sajtóban elsőként írtunk részletesen arról, hogy fegyveres lázadás kezdődött Oroszországban, amelyet egy katonai magáncég, a Wagner-csoport robbantott ki.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. Egy dolog biztos: élet-halál harc zajlik jelenleg Oroszországban. 

A Wagner-zsoldoscsoport erői jelenleg is az orosz főváros felé tartanak, egyelőre kiszámíthatlan az oroszországi fejlemények kimenetele. Az Index megkereste a Honvédelmi Minisztériumot és a magyar kormányt azzal a kérdéssel, hogy milyen lépéseket tartanak indokoltnak a legfrissebb oroszországi fejlemények miatt.

A Honvédelmi Minisztérium és a Kormányzati Tájékoztatási Központ lapunknak megküldött válaszát változtatás nélkül közöljük.

A magyar kormány számára Magyarország és a magyar emberek védelme a legfontosabb. Csak ebből a szempontból követjük nyomon az Oroszországban és Ukrajnában zajló fejleményeket

 – áll a magyar kormányzat válaszában. 

A lengyel kormány figyeli az eseményeket 

A lengyel vezetés szombat reggel az oroszországi helyzetről konzultált, és egyeztetett a szövetségesekkel is – közölte Andrzej Duda lengyel elnök a Twitteren. Az államfői Nemzetbiztonsági Iroda szerint Varsó Oroszország belügyének tekinti az eseményeket.

A bejegyzés szerint a lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és a nemzetvédelmi tárcával folytatott egyeztetést.

Folyamatosan nyomon követjük a keleti határainkon túli fejleményeket

– írta Andrzej Duda.

Az elnökkel egy időben Piotr Müller kormányszóvivő a Twitteren megírta: az államfő és a miniszterelnök közötti egyeztetés mellett a kormány keretében Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) elnöke konzultált a nemzetvédelmi és a belügyi tárca vezetőivel.

Az illetékes lengyel szolgálatok a szövetségesekkel együtt folyamatosan figyelik az oroszországi helyzetet

– írta a kormányszóvivő. Mindeközben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közölte: a fejleményeket Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével vitatta meg, és állandó kapcsolatban van az amerikai féllel is.

Putyin hazaárulónak tartja őket, haladnak Moszkva felé 

A varsói vezetés az egyeztetésekkel arra reagált, hogy szombatra virradóra Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnával szemben vívott háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy az a táborai ellen támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

A Wagner erői azonban már elhagyták Rosztovot, és jóval előrébb járnak. Meg nem erősített információk szerint már kétórányi távolságra lehetnek Moszkvától. A hivatalos jelentések eddig azt igazolták, hogy a Moszkvától valamivel távolabb levő Lipecki területen már biztosan ott vannak. 

Az oroszországi fejleményeket egy külön cikkben is percről percre követjük szombaton az Indexen. 

(Borítókép: A Wagner-csoport katonái Rosztov-na-Donu egyik utcáján 2023. június 24-én. Fotó: Arkady Budnitsky / Anadolu Agency / Getty Images)