Brüsszel miatt ellepték a meztelencsigák a magyar kerteket

2023.06.25. 17:58
Az Európai Unió még 2021 nyarán megváltoztatta a metaldehid toxikológiai besorolását. Ez a hatóanyag nagyon fontos volt a csigák elleni kémiai védekezésben.

Idén sokkal több a meztelen csiga, mint az elmúlt években volt – írja az agroinform.hu. A lap szerint az nehezíti meg a meztelencsigák ellen védekezést, hogy az Európai Unió egyik, növényvédőszer-felhasználást szűkítő, korlátozó intézkedése miatt megváltozott a metaldehid hatóanyag toxikológiai besorolása.

Ennek következtében 2021. július 31. óta szigorodtak az ilyen hatóanyagot tartalmazó csigaölő készítmények megvásárlásának feltételei, azaz szabadforgalmú felhasználásuk megszűnt.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy igazából semmilyen más hatékony készítmény nem áll rendelkezésre a csigákkal szembeni küzdelemhez.

Hunyadi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke az Agroinformnak elmondta: „Hozzánk is érkezett arról információ, hogy az ország egyes pontjain nagyon megnőtt a házatlancsiga-populáció. Néhány évvel ezelőtt a meztelencsigafajok közül a spanyolcsigát neveztük ki fő károsítónak, de ma már nem feltétlen csak erről a fajról van szó, hanem általában a meztelen csigákról, melyek károsítják a kerti növényeket. Túlszaporodásuk az enyhe télnek és az elmúlt hetek csapadékos, párás időjárásának köszönhető. Illetve annak is, hogy ennek a kártevőnek a természetes ellenségei (például a varangyok) eltűnőben vannak”.

Hozzáteszem, a spanyolcsigát állítólag egyik állatfaj sem szereti, amelyik természetes ellensége lehetne. A termelők lehetőségei pedig korlátozottak, sajnos a metaldehid hatóanyag hozzáférhetőségének szigorításával a kémiai védekezés lehetőségeinek a végéhez értünk 

– fűzte még hozzá Hunyadi István.