Jön a drónstratégia, amelyik egy dróntámadástól is megvédhetné Paksot

GettyImages-1241606057
2023.06.26. 07:44 Módosítva: 2023.06.26. 07:44
Ősszel kerül a parlament elé a magyar drónstratégia, amely szabályozná a pilóta nélküli légi járművek használatát – értesült az Index. A Palkovics László vezette testület kiemelten kezeli a honvédelem szerepét és egy protokollt dolgoz ki a kritikus infrastruktúrák védelmére.

Az Index információi szerint új elnökséget választott a Magyarországi Drón Koalíció (MDK).

Az új elnök Palkovics László lett, aki még 2021-ben innovációs és technológiai miniszterként hívta életre az MDK-t.

Az elnökség tagjai között található többek között Kerékgyártó János, a közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkár és Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is. A Drón Koalíciónak több mint hatvan tagja van, közöttük található több minisztérium, háttérintézmény, érdekképviseleti szerv, valamint akadémiai és iparági szereplő is.

Honvédelem a drónstratégiában

Az MDK ősszel egy drónstratégiát szeretne benyújtani az Országgyűlésnek – értesült erről több megbízható forrásból is az Index. Úgy tudjuk, hogy a honvédelem kiemelten jelenne meg ebben a stratégiában. Az oroszukrán háború ugyanis bebizonyította, hogy a drónok a modern hadviselés fontos eszközei: viszonylag alacsony az előállítási költségük és hatékonyan használhatóak a hadszíntéren és a felderítésben egyaránt.

Fontos, hogy a kritikus infrastruktúrákkal szembeni védelem is megjelenjen

– fogalmazott egyik forrásunk. Kritikus infrastruktúra olyan eszköz vagy rendszer, amelynek működése elengedhetetlen a létfontosságú társadalmi feladatok ellátásához, az egészségügyhöz, a biztonsághoz, valamint az emberek gazdasági és szociális jólétéhez. Ilyen például a Paksi Atomerőmű, a Dunai Finomító, különböző egészségügyi ellátó intézmények vagy az ívóvízellátás és -elosztás.

Információink szerint a Drón Koalíció egy protokollt hozna létre, hogy mi a teendő arra az esetre, ha dróntámadás érné a fontos, stratégiai intézményeket.

Veszélyes-e a drónozás?

A pilóta nélküli légi járművek, vagy más szóval drónok használata szabályozatlan egész Európában. Számos személyiségjogi, birtokvédelmi és adatvédelmi kérdés adódik a témában.

Emellett tisztázni kell, hogy veszélyes üzemnek minősül-e a drónozás? Vagy ki végezheti a drónpilóták képzését és vizsgáztatását?

Az EU szerint a tagállamok az uniós szabályoknál csak szigorúbbakat hozhatnak, de ellentéteseket nem. Ez azt jelenti, hogy a magyar törvényeket és rendeleteket, valamint az EU által megfogalmazott szabályokat együttesen kell értelmezni.

A Magyarországi Drón Koalíció célul tűzte ki azt is, hogy a megfelelő jogszabályi környezet kialakításával Magyarország mintaként szolgáljon az egységes uniós szabályozás alkalmazásában is. A szervezet tagjainak és alapítóinak meggyőződése, hogy ezen a területén határozott fellépésre van szükség a hazai vállalkozások és a technológia megerősítése érdekében.

Konferencia a magyar elnökség alatt

Magyarország egy high-tech ország

– fogalmazott zárt körben Palkovics László, a MDK új elnöke. Szerinte egy fontos cél, hogy az ország a pilóta nélküli járművek használata és gyártása terén a világ élvonalba kerüljön.

Úgy tudjuk, hogy a szervezet tagsága megszavazta: 2024-ben, amikor Magyarország adja az unió soros elnökségét, egy nemzetközi drónkonferenciát szerveznek, ahová a világ minden tájáról várják az iparág szereplőit.

(Borítókép: Harci távirányítású drón. Fotó: Gabriel Kuchta / Getty Images)