Karácsony Gergely egy rendelettel húzná keresztül a kormány kiszivárgott tervét

2023.06.28. 12:45
Rendeletmódosítás megindításáról döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés, hogy így akadályozza meg egy vegyianyag-lerakat létrehozását Soroksáron – írja az MTI. Mindeközben a polgármester is jelezte: nem fogja hagyni, hogy a létesítmény megépüljön.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta: a módosítás elindításának célja, hogy megvédjék a területet azoktól a sajtóban megjelent tervektől, melyek szerint a kormány és kínai partnerei az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok bázisát Budapestre szeretnék telepíteni.

A főpolgármester javaslatát – amely Soroksár érintett területeire vonatkozóan a főváros településszerkezeti terve és rendezési szabályzata módosításának megindításáról szól – egyhangúlag támogatta a közgyűlés.

A főpolgármester korábban „eszelős tervnek” nevezte azt, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint a magyar kormány és kínai partnerei az európai akkumulátorgyártáshoz szükséges veszélyes vegyi anyagok legfontosabb bázisát Budapestre szeretnék telepíteni. Azt is közölte, hogy a beruházás egy olyan területen történne meg, amivel a fővárosi önkormányzatnak is vannak tervei, és hogy minden lehetséges lépést megtesznek azért, hogy e tervet megakadályozzák.

Mindeközben Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere is egy videót tett közzé szerda délelőtt. „Nemsokára indulok a Fővárosi Közgyűlésbe, ahol a mai napon téma lesz az állítólagosan Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztó állomás kérdése is. Szeretném megnyugtatni a soroksáriakat, hogy amíg én vagyok Soroksár polgármestere, addig ez az elosztó központ nem fog megépülni” – mondta.