Lemond Varga Judit igazságügyi miniszter

2023.06.28. 07:34 Módosítva: 2023.06.28. 07:47
Távozik posztjáról az igazságügyi miniszter. Varga Judit ezt maga jelentette be egy interjúban.

Korábban már írtunk arról, hogy Varga Judit lehet a Fidesz–KDNP listavezetője a választáson. Hogy miért, arról itt írtunk bővebben.

A tárcavezető a Magyar Nemzetnek adott interjút, amelyben a 2024-es EP-választásról volt szó, és arról, hogy milyen szerepet fog játszani abban. 

Ez a feladat viszont, ahogyan miniszteri teendőim is, egész embert kíván, ezért a miniszterelnök úrral már közöltem is a lemondási szándékomat július 31-ével. Azt hiszem, az a helyes, ha az igazságügyi tárca vezetését átadom olyannak, aki erre száz százalékban tud koncentrálni

mondta a miniszter a lapnak. 

A miniszter azt is hozzátette, hogy erre az EP-kampányra sokkal jobban fel kell készülni, mint korábban, mert 2024-ben konzervatív fordulatot akarnak elérni az EP-ben. 

Hatalmas megtiszteltetés volt számomra ez a négy év, és felemelő érzés volt a magyar érdekeket képviselni

– fűzte még hozzá Varga Judit. 

Szerinte elvégezte azt, ami miniszerként feladata volt 

„Azt látjuk, hogy egy éledő konzervatív mozgalom bontakozik ki Európa-szerte. Erre kell alapozni. Mindig azt mondtam, hogy nem az számít, ki, milyen pártcsaládhoz tartozik, a lényeg az, hogy meg kell dönteni az unióban uralkodó aránytalan balliberális túlsúlyt” – mondta Varga Judit az interjúban, majd azt is hozzáfűzte: célja, hogy a migráció, gender vagy a háború kérdésében teret nyerjen a magyar kormány álláspontja.

A miniszteri tevékenységére visszakanyarodva megjegyezte: „Azt gondolom, hogy mindazokat a feladatokat, amelyeket a kinevezésemkor elvállaltam, elvégeztem. Az elmúlt időszakban sikerült két nagy megállapodást is tető alá hozni Brüsszelben: decemberben a kondicionalitási eljárásban léptünk egy nagyot előre, májusban pedig az igazságügyi csomagot tudtuk lezárni, már csak a végrehajtás maradt hátra.”

„A klasszikus igazságügyi területeken különösen büszke vagyok arra, hogy az áldozatsegítés országos hálózatát szinte teljesen kiépítettük, az utódomnak csak át kell vágnia hiányzó szalagokat. A családjogi jogalkotás terén sokat tettünk a gyermekek és a családok jogainak erősítése érdekében a civil szférával és a jogalkalmazókkal együttműködve. Első kinevezésemkor pedig történelmi méretű bírói és ügyészi illetményemelést hajtottunk végre” – sorolta, majd hozzátette:

Úgy érzem, sokkal többet tudok tenni a jövőben, ha az én elköteleződésem a magyar emberek érdekei iránt most már az európai politikában kap főszerepet. Európa jövője szempontjából most a kampány az elsődleges: el kell hitetni az európai jobboldallal, a konzervatívokkal, hogy képesek megnyerni ezt a választást. Ez a munka pedig teljes embert kíván.

Arra a kérdésre, hogy szerinte van-e valós esély konzervatív fordulatra, azt mondta: szerinte vannak biztató jelek, különösen Olaszországban és Spanyolországban lehetett ezt látni a közelmúltban.

Én az emberekben hiszek, s nekünk van mit mondanunk számukra Magyarországon és Európában is. A magyar módszer alapja a konzultáció, a közvetlen választói kapcsolat. Érdemes megkérdezni az emberek véleményét, érdemes őszinte és egyszerű jelszavakat a zászlónkra tűzni, mint például: No migration, no gender, no war!

 – mondta a miniszter.