Petíció indult a Balaton ökoszisztémájának megmentéséért

2023.06.29. 10:06
Petíciót indított a Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége a balatoni ökoszisztéma megmentéséért. A szövetség elnöke szerint több veszély is fenyegeti a tavat.

A három legfőbb veszélyforrás, amely a Balatont fenyegeti: a klímaváltozás, a kihalási hullám, valamint a beépítések – mondta Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége elnöke az InfoRádiónak.

Elmondása szerint a Balaton jelenlegi ökológiai állapota nem mondható rossznak, de könnyen leromolhat attól függően, hogy miként alakul a vízszint, valamint a beépítések sorsa.

Felhívta a figyelmet, hogy nagy valószínűséggel a csapadék ugyan nem lesz kevesebb, de a mostani vízgazdálkodási tendenciák arra mutatnak, hogy a rendelkezésre álló víz csökkenhet.

A különböző klímamodellekből kiindulva többször lesznek villámárvizek, amelyeket jellemzően elvezetnek a visszatartás helyett. Kun Zoltán ismertette, hogy a szakemberek szerint a Balaton esetében a vízszint lehet alacsonyabb, hiszen viszonylag mély, ezért még a 10 centiméter sem jelentene gondot, sőt az alacsony vízszint az algásodás esélyeit is csökkenti.

A tó ökoszisztémájának megmentéséért petíciót indítottak, amelynek címzettje az Építési és Közlekedési Minisztérium, valamint a vízgazdálkodásért felelős Belügyminisztérium. A Nagy Tavak és Vizek, Élőhelyek Szövetsége azt kéri:

  • Az aktuális klímamodellek figyelembevételével készüljön el a Balaton komplex vízpart-rehabilitációs szabályozása, ami az ökológiai szempontokat helyezi előtérbe.
  • A megalapozó vizsgálat terjedjen ki a 2005–2023 közötti időszak döntéseinek – parti sáv beépítése, kikötőfejlesztések – a tó egészére gyakorolt hatásainak vizsgálatára.
  • A meglévő vizes élőhelyek megőrzése, helyreállítása és a vízmegtartás érdekében az állam éljen a kisajátítás lehetőségével, és az így megszerzett területeket rehabilitációra adja a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kezelésébe.
  • Készüljön helyreállítási terv a balatoni vizes élőhelyek rehabilitációjára.

Kun Zoltán szerint nehézkes összeegyeztetni a gazdasági-beruházási érdekeket a vizes élőhelyek megóvásával, hiszen ehhez meg kellene változtatni a közgazdasági szemléletet.

Helyette be kellene hozni a gondolkodásba az ökoszisztéma-szolgáltatások komplex vizsgálatát és hasznosítását. Tehát a Balatonra nem szimplán egy turisztikai attrakcióként kellene tekinteni a jövőben – tette hozzá a szakember.