Döntött a közgyűlés, jöhet a BKK új Közlekedésbiztonsági stratégiája

2023.06.29. 08:34
A Fővárosi Közgyűlés június 28-án, szerdán elfogadta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakértői által összeállított Közlekedésbiztonsági stratégiát. Ennek köszönhetően elkészülhet az ahhoz kapcsolódó részletes cselekvési terv, és kezdődhet a terv megvalósítása. A BKK mindent megtesz, hogy a stratégiában megfogalmazott cél teljesüljön, azaz 2030-ig 50 százalékkal, 2050-re pedig nullára csökkenjen a közúti közlekedés halálos áldozatainak száma a fővárosban – tájékoztatott erről Budapesti Közlekedési Központ.

A tájékoztatásuk szerint az elmúlt 10 évben csaknem 500-an haltak meg Budapest útjain. A fővárosban a közúti közlekedés veszélyesebb, mint a hasonló méretű nagyvárosokban: arányaiban ötször annyian halnak meg a közlekedésben, mint Bécsben. 

A BKK ezért megalkotta Budapest Közlekedésbiztonsági stratégiáját, amelynek célja – az Európai Unió vonatkozó irányelveivel összhangban –, hogy 2030-ig megfelezze, 2050-ig pedig nullára csökkentse a halálos közúti balesetek számát a fővárosban.

Elfogadta a javaslatot

A BKK a kitűzött célokkal összhangban idén áprilisra elkészítette a Közlekedésbiztonsági stratégiát, ami tartalmazza az eddigi tapasztalatokat, a szakmai elvárásokat és a sikeres nemzetközi mintákat is.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai kedvező döntésének köszönhetően elkezdődhet a stratégiához kapcsolódó cselekvési terv kidolgozása, valamint az intézkedési csomag teljes körű megvalósítása.

A stratégia olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeken keresztül a közlekedés legfontosabb tényezői – az emberek, a járművek és az infrastruktúra – együttműködésén keresztül mérsékelhetők a közúti veszélyek. Ennek alapja többek között, hogy

  • 300 eszközből álló, éjjel-nappal működő sebességmérő hálózat épüljön ki Budapest-szerte;
  • a budapesti út- és utcahálózaton mindenhol a funkcióhoz igazodó sebességhatárokat állapítsanak meg, azaz csökkenjenek a sebességhatárok a belvárosban, és duplájára nőjön a 30-as zónával vagy a lakó-pihenő övezetekkel védett lakóterületek mérete;
  • megvalósuljon a gyalogátkelő-megújítási program;
  • a megosztott rollerek a fővárosban csak egységes, digitális sebességkorlátozással közlekedhessenek (legfeljebb 25 kilométer per órás sebességgel);
  • a jelentős holttérrel rendelkező nagy méretű járműveket, a fővárosi tulajdonban lévő buszokat és teherautókat a legmodernebb biztonsági felszerelésekkel lássák el, valamint
  • oktatási és szemléletformáló programok induljanak felnőtteknek és gyermekeknek.

A Közlekedésbiztonsági stratégia elkészültét hosszas előkészítő munka és egyeztetés előzte meg. A szakmai anyag összeállítása és véglegesítése során a BKK több egyeztetést is lefolytatott – zárják közleményüket.