Féltékeny volt egy diáktársára, ezért megkéselte a debreceni lány

2023.06.29. 10:03
Nem bírta elviselni a tinédzser, hogy volt szerelme egy másik lánnyal jött össze, így hosszas üzengetés után az iskola mögötti játszótéren akart revansot venni. Életveszélyt okozó testi sértés miatt kellett a Debreceni Törvényszéken megjelennie szerdán.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a tettét, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott.

Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást, és a lányt bűnösnek mondta ki életveszélyt okozott testi sértés bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ezenfelül elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet szerint a vádlott és a kiskorú sértett iskolatársak voltak a bűncselekmény elkövetésének időpontjában, mindketten egy debreceni középiskolába jártak. A vádlottnak tudomása volt arról, hogy volt barátjának párkapcsolata alakult ki a sértettel, azonban ezt nem tudta elfogadni, ezért január elején vita alakult ki a két lány között. Később internetes alkalmazásokon keresztül üzengettek egymásnak.

A bűncselekmény előtti napokban megállapodtak abban, hogy a vitájukat személyesen rendezik.

A találkozásra január 25-én, a tanítást követően az iskola mögötti játszótéren került sor, a közelben tartózkodtak ismerőseik, barátaik is. A játszótéren a vádlott és a sértett újra szóváltásba keveredett, szidták és sértegették egymást, majd a vita dulakodássá fajult, a vádlott testközelbe került a sértetthez, a kabátzsebéből elővett egy pillangókést, majd a hegyével lefelé tartva csapkodott a fiatal lány irányába.

A vádlott háromszor megvágta a sértett bal vállát, és egyszer megszúrta őt a mellkasán, a hónalj vonalában. Ezt észlelve a sértett ismerősei odamentek hozzájuk, és a vádlott kezéből kivették a pillangókést, azonban a fiatalkorú nő továbbra sem hagyott fel támadó szándékával, a sértettel dulakodni kezdett.

Eközben mind a ketten a földre estek, egymást rángatták és testszerte megütötték. A bántalmazás következtében a sértett szúrt, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte a kés többszöri használatát, továbbá azt, hogy életfontosságú testrészeket is értek a szúrások, köztük a sértett mellkasát. A vádlott napokkal előtte már tervezte a bűncselekményt, és az egyik közösségi oldalon provokálta is a sértettet.

Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott rendezett családi körülményeit, hogy a szülei is büntetlen előéletűek, a tanulmányait rendezetten végzi, a nyomozás során végig együttműködött a hatósággal, tettét megbánta, és beismerő vallomást tett.

A bíróság döntése jogerős.