Figyelem! Változik egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége

2023.06.29. 08:28
Az egészségügyi államtitkár háziorvosoknak küldött leveléből kiderül, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e).

Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában Takács Péter egészségügyi államtitkár azon levelét, amelyben a lakossági inzulinellátásban fellépő fennakadásokról tájékoztatta a háziorvosokat – vette észre a Pénzcentrum.

2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humáninzulin-készítményekről 

– fogalmazott az államtitkár.

Takács Péter hozzátette, hogy új szakorvosi javaslatra nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hiánytermékekről listát vezet, amelyet a honlapjukon lehet megtekinteni. Ezen jelenleg három humáninzulin-hatóanyagú készítmény szerepel.

A Sanofi-Aventis Deutschland GmbH által forgalmazott Insuman Basal SoloStar 100 NE/ml esetében gyártási gondok,  a Basal SoloStar, a Comb 25 SoloStar és a Rapid Solostar esetében piaci megfontolás miatt alakult ki hiány.

Elérhetőek helyettesítőik

Cikkünk megjelenését követően az OGYÉI úgy reagált, hogy a gyógyszerhiány kezelésében koordinációs szerepük van, ezért csak a gyártók által jelentett hiányokat teszik közzé, nem megkérdőjelezve azt. Arra a kérdésükre, hogy az adott gyógyszerkészítményekből rendelkezésre áll-e helyettesítő termék, azt felelték, hogy humán inzulinokat más gyógyszercégek szintén forgalmaznak Magyarországon, a betegek arra állíthatók át. Azt illetően, hogy a most hiányként feltüntetett, megnevezett készítmények mikor lesznek újra elérhetőek, úgy feleltek: ezek visszatérése nem várható.

Azonban a többi rendelkezésre álló készítménnyel a betegek terápiája biztosítható

– közölte megkeresésünkre az OGYÉI.