Ötezer magyar diák próbálhatja ki a nyáron, hogy milyen katonának lenni

2023.06.29. 18:53
Idén nyáron ötezer diákot vár táboraiba a honvédelmi minisztérium. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint több településen is vannak még szabad helyek a nyár legnagyobb kalandjára.

„Összetartó közösség, életre szóló élmények várják a honvédelmi táborokba jelentkező fiatalokat, akik megismerhetik ennek a hivatásnak a szépségét” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter arról, hogy a Magyar Honvédség az idén hetedik alkalommal rendez nyári táborokat a fiataloknak, akik katonaruhába bújva, szakemberek felügyelete mellett, biztonságos körülmények között, a szabad levegőn tölthetik szabadidejüket.

Idén összesen 5000 diákot várunk a honvédelmi táborokba, de több településen még mindig vannak szabad helyek

– mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy a harcos-, a túlélő-, a honvédelmi sport-, az önvédelmi, az infokommunikációs, a vitorlás- és a rádióamatőr-táborok kapui még mindig nyitva állnak a fiatalok előtt.

135 turnus nyaral

A fiatalok júniustól augusztusig csaknem száz táborban, 135 turnusban az ország mintegy 59 különböző helyszínén nyaralhatnak. A 12 és 18 év közötti diákok 17-féle tematika közül választhatnak érdeklődési körtől függően – írja az MTI.

A honvédelmi miniszter közlése szerint a honvédelmi táborokban nem katonákat nevelnek, a fiatalok játékos formában ismerkedhetnek meg a Magyar Honvédséggel, a katonák életével, miközben a nyár legnagyobb kalandjában vehetnek részt.

A táborokról azt írták: minden reggel hat órakor ébresztővel, közös tornával kezdődik a nap. A gyerekek napközben izgalmas programokon, légpuskalövészeten, ügyességi versenyen, airsoft játékon vehetnek részt, miközben elsősegélynyújtásból, tereptanból is ismereteket szereznek.

Hozzátették: a diákok a tábor végére megtanulják, mi a fegyelem, a precíz rend, az összetartás és az egymásra figyelés. Megismerik a saját határaikat, miközben új élményeket és barátokat szereznek.

A honvédelmi táborokba jelentkezni a hivatalos honlapon lehet, de további információért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a tábor Facebook-oldalát.