Választ kapott az elbocsátott őrnagy, de aligha innen várta

2023.06.29. 18:59 Módosítva: 2023.06.29. 19:41
A Partizánnak nyilatkozó volt hivatásos őrnagy cáfolt több, a Magyar Honvédséggel szemben megfogalmazott vélekedést. Varga Csaba István szerint is fiatalításra van szükség, miközben nincs gond a magyar haderő képességeivel és reakcióidejével.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, interjút adott a Partizánnak Varga Csaba István, a Magyar Honvédség volt hivatásos őrnagya, aki többek között arról beszélt a műsorban, hogy 42 évesen lett a honvédség fiatalításának áldozata. 

Az őrnagy hamar választ kapott, de nem a szaktárcártól. A Bennfentes névtelen, önmagáról semmit el nem áruló szerzője úgy véli, hogy az interjú a háborúpárti nyomásgyakorlás részeként a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat része.

A fiatalítás

Egy fiatalítás ráférne a seregre, mert a legtöbben itt vannak Budapesten. Tehát tulajdonképpen a honvédség fele van itt, Pesten. A vezérkarban, a háttérintézményekben, akik konkrétan a katonai létszámot növelik, igenis szükség van egy – ahogy már többen mondták – egy vízfejvágásra, kieresztésre

– mondta Varga Csaba István, annak ellenére, hogy úgy véli, ő maga pont ennek a fiatalításnak az áldozata lett.

Varga azt is mondta az interjúban, hogy „a felszerelések nagy része nem érkezik, nem tudom, mikor fogunk látni olyan Leopárdot, amit rendeltünk. A Lynx-gyárból mikor fog Lynx kigurulni, ami a Magyar Honvédség szolgálatába fog állni, gőzöm sincs. Gidránból mindig azokat látom, láttam, amelyek először érkeztek, csak ezekkel találkoztam”.

A Bennfentes anonim szerzője szerint Varga azért beszélt a beszerzések nehézségéről, mert nem tudja, hogy 2023-ban érkezik a Magyar Honvédséghez Leopard 2A7 harckocsi, PzH2000 önjáró löveg, Gidrán páncélozott harcjármű, Lynx csapatszállító, Carl Gustaf vállról indítható páncéltörő fegyverrendszer, Airbus H–225M helikopter és NASAMS rakétarendszer is.

Az interjúban Varga a Partizán műsorvezetőjének arról is beszélt, hogy Magyarország egy zászlóaljnyi katonát sem lenne képes kiállítani éles helyzetben. Mindezt Gulyás azon kérdésére válaszul fejtette ki, mely szerint Magyarországgal szemben súlyos bizalmi törés van a NATO-n belül. Ezt hivatalosan soha nem erősítette meg a NATO, miközben Varga elmondta az interjúban, hogy a magyar katonák kiváló kapcsolatot ápolnak a finnekkel, az amerikaiakkal, az olaszokkal és úgy általában a NATO-tagállamok katonáival egyaránt.

Reakcióidő

Gulyás magyar a védelmi haderő képességeinek hiányáról és a reakcióidőről is kérdezte Vargát, aki cáfolta ezeket az értesüléseket:

minden magára egy kicsit adó parancsnok igyekszik képezni a saját embereit. Hogyha arról van szó, hogy menni kell, megállják a helyüket bárhol. Én azt mondom, hogy alegység szintjén nincs probléma. (...) Azok a tisztek, akik maradtak, azok, akiket én is ismerek, bármilyen tervet le tudnak tenni az asztalra. Bármire is tudnak reagálni, megvan hozzá a kellő tudásuk, kellő tapasztalatuk." (...) Nagyon jó még mindig a főtiszti gárda, akik bent maradtak, NATO-iskolában tanult, missziót megjárt emberek, ők képesek rá, le tudják vezényelni.