Drámai videón, hogy mekkora károkat okozhatnak a mezőgazdasági tüzek

2023.06.29. 18:53
Kezdődik a nyári termények betakarítása, egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a munkagépek vagy a gabonatáblák kigyulladjanak – hívta fel a figyelmet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hagyomány szerint június 29-e az aratás kezdete. A tűzoltókat idén már 112 mezőgazdasági tűzhöz riasztották, 80 esetben bálák, 26 helyen munkagépek, 6 alkalommal pedig gabonatáblák kaptak lángra. Ezekben a tüzekben 2900 bála, 16 traktor, 5 kombájn, 3 bálázó és 4 mezőgazdasági rakodógép égett – áll a katasztrófavédelem közleményében. 

Az idei, csapadékosabb évben kevesebb tűz keletkezett a szabadban, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kellene a betakarítási munkák közben odafigyelni a tűzmegelőzésre. A katasztrófavédelem szakemberei nemcsak ellenőrzik a mezőgazdasági gépek és a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, hanem folyamatos kapcsolatban is állnak a gazdákkal. A betakarítással kapcsolatban tűzbiztonsági konzultáció keretében megvizsgálják a munkagépek, vontatmányok, berendezések tűzbiztonságát.

A mezőgazdasági tüzek az alábbi szabályok betartásával megelőzhetőek:

 •  Tarlót sehol sem szabad égetni!
 • A mezőgazdasági munkagépek vezetőfülkéjében, gabonatáblán vagy annak közvetlen közelében tilos dohányozni.
 • A mezőgazdasági munkagépek forgó, súrlódó alkatrészeit megfelelően kell beállítani, azokat rendszeresen olajozni, zsírozni kell. Ha ezek felforrósodnak, meggyújtják a munka közben rárakódott növényi törmeléket és akár az egész gabonatáblát.
 • Időnként meg kell állni a betakarítás közben, és a munkagépet meg kell tisztítani a rárakódott olajsártól, növényektől.
 • A betakarítást és a termények szállítását végző munkagépeken, járműveken is kötelező tűzoltó készüléket készenlétben tartani.
 • A munkagépek elektromos vezetékeinek szigetelését, rögzítettségét, az akkumulátor szigetelését használat előtt ellenőrizni kell.
 • A kombájnoknak földelőlánccal kell rendelkezniük.
 • Ellenőrizni kell a kipufogórendszert, mert a sérült illesztéseknél, lyukaknál kiáramló forró kipufogógáz meggyújthatja a növényzetet.
 • Az üzemanyag-ellátó és olajtovábbító rendszereket is ellenőrizni kell, mert a kiszabadult kenőanyag vagy üzemanyag forró felületekkel érintkezve könnyen tüzet okozhat.
 • Betakarítási munkálatokat csak olyan mezőgazdasági munkagéppel lehet végezni, amelyen szikracsapót vagy lapátot is elhelyeztek.
 • Érdemes aratáskor az aktuális szélirányt is figyelembe venni, ezzel is csökkenthető a tűzveszély a lábon álló gabonában.
 • Égő cigarettacsikket ne dobjon ki járműből, mert az tüzet okozhat!

Tűz esetén

Ha a munkagép vagy annak vontatmánya kigyulladt, de még személyi sérülés nélkül mozgatható, olyan helyen kell vele megállni, ahol nem tud átterjedni róla a tűz a növényzetre. A vontatmányt érdemes lecsatlakoztatni, ezzel is csökkenthető a kár.

Hangsúlyozták, hogy amennyiben ez a saját testi épsége veszélyeztetése nélkül lehetséges, próbálja meg eloltani a tüzet, de legalább korlátozni a terjedését. Ha a tűz oltása saját eszközökkel nem lehetséges, menjen biztonságos távolságra a tűztől, és hívja a 112-es egységes segélyhívó számon a tűzoltókat – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem.