Megnyitott a Római-parti Plázs, újra lehet fürödni a Dunában

2023.06.30. 20:45
Június 30-án, pénteken fergeteges, élő zenés nyitóbulival indult a Római-parti Plázs idei szezonja. A fővárosiak közkedvelt fürdőhelye augusztus 20-áig várja a strandolni vágyókat.

A Római-parti Plázson idén is színes napágyakat, ingyenes ivóvizet, mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználatot, valamint díjmentes kerékpártárolási lehetőséget nyújtanak a vendégeknek – közölte Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata.

Honlapjukon arra is felhívták a figyelmet, fürdeni ebben a szezonban is csak a szigorú biztonsági előírásokat betartva, a 120 centiméteres vízmélységet jelző bójákkal kijelölt területű, fürdőzésre alkalmas partszakaszon van lehetőség, nyitvatartási időben, 10 és 19 óra között.

A területen vízimentő szolgálat, illetve a Magyar Vöröskereszt Duna-parti Elsősegélynyújtó Szolgálata is segíti a biztonságos kikapcsolódást. 

A Római-parti Plázs idei megnyitását is a partszakasz felmérése, szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok, valamint szakhatósági engedélyeztetés előzte meg, és az ellenőrzés a nyitvatartás teljes ideje alatt napi rendszerességgel ismétlődik.

Ha a biztonságos, fürdőzésre alkalmas vízminőségi értéket bármikor meghaladják a számok, akkor a fürdőhelyet azonnal lezárják, és csak akkor nyitják újra, ha a mérőszámok alapján garantálható a megfelelő vízminőség.

A Római-parti Plázs 2023. június 30. és augusztus. 20. között mindennap délelőtt tíztől este 7 óráig van nyitva. A strandot tömegközlekedéssel a 34-es busz Szent János utcai megállójától pár perc sétával lehet megközelíteni.

A biciklivel érkezőnek az Óbuda-Pénzügyőr SE területén kerékpártárolási lehetőség biztosított, míg aki autóval érkezik, a fürdőhelyre merőleges utcákban – Őrtorony utca, Szent János utca, Losonc utca, Kalászi utca – van lehetőség a parkolásra.

A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet

A Budapesti Rendőr-főkapitányság csütörtökön sajtónyilvános eseményen mutatta be a strandokat, és mondta el azokat a szabályokat, amiket be kell tartani a dunai fürdőzés, vízi sportolás közben. Emlékeztettek, hogy tavaly 44 holttestet emeltek ki a Dunából, ebből 11 haláleset volt a fürdőzéshez köthető.

A tragédiák jelentős részét megelőzhetjük, ha betartjuk a fürdőzés írott és íratlan szabályait, és felelősen, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél.

Kevesen tudják, hogy a Dunában fürödni azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Ahol soha senki ne fürödjön:

  • hajóútban;
  • hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében;
  • vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében;
  • kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó (jet ski), valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén;
  • egészségre ártalmas vizekben, a kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben és a városok belterületén lévő szabad vizekben;
  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig;
  • ahol a tiltó tábla jelzi!

Ha valaki megszegi a szabályokat, például tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el, és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.