Szijjártó Péter: Felvállaltan a legjobb beruházási környezetet biztosítjuk a kínai vállalatoknak

2023.06.30. 15:00
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kínából érkező beruházások apropóján a „cirkusz mögötti igazságról” beszélt.

Szijjártó Péter Facebook-posztjában úgy fogalmazott,

amíg Európában, főleg annak nyugati felében zajlik egy képmutató vita arról, hogy hogyan kellene a kínai és az európai gazdaságot szétválasztani egymástól, addig mi Magyarországon felvállaltan a legjobb beruházási környezetet biztosítjuk a kínai vállalatok számára.

A tárcavezető kifejtette: „A cirkusz mögötti igazság ugyanis az, hogy amikor ezekért a sok munkahelyet jelentő high-tech kínai beruházásokért versenyzünk, akkor általában a nyugat-európai országok a vetélytársaink”.

A külgazdasági és külügyminiszter úgy látja, ezeket a fejlesztéseket a nagy nyugat-európai országok ugyanúgy szeretnék maguknak megszerezni, „csak mi nem állítjuk ennek az ellenkezőjét. Nálunk nincs képmutatás, ezért tudunk sikeresek lenni, ezért tudunk olyan beruházásokat megszerezni, mint a WanhuaBorsodChem új gyártelepe. A 160 milliárd forintos beruházássorozat nyomán új hőerőmű és három újabb vegyi üzem létesül Berentén”.