Van, ahol csak egyetlen védőnő marad, jöhetnek az átvezénylések

2023.07.01. 06:38
Július 1-től a védőnői szolgálat is a vármegyei kórházakhoz tartozik majd, ennek apropóján eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba megy. Csömörön így csak egyetlen védőnő marad, ezért ide más településekről fognak átvezényelni dolgozókat.

Eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba megy, miután július elsejétől a megyei kórházakhoz tartoznának majd – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradóval. A Pest vármegyei Csömörön így csak egyetlen védőnő marad.

Információink szerint néhány órában más településekről átvezényelve fognak itt helyettesítő, részmunkaidős védőnők dolgozni, úgy tudjuk, azokon a településeken szintén még rosszabb lesz emiatt az ellátás, nálunk pedig a mi naphoz képest egészen biztosan rosszabb lesz az ellátás

– fogalmazott Fábri István, Csömör polgármestere.

A Veszprém vármegyei Devecseren az átállás miatt azt sem tudni, hogy mi lesz ezentúl a védőnők telefonszámlájával, laptopjával, és azzal a néhány szolgálati lakással, amit eddig az önkormányzat biztosított.

„Továbbra is nyitott kérdés, hogy miként fog történni az ingatlannak a karbantartása, adott esetben az ingóeszközöknek a pótlása, hiszen az önkormányzatnak nincsen a mi álláspontunk szerint jogi lehetősége arra, hogy egy olyan intézmény esetében előlegezzen meg pénzkifizetéseket, amely intézménynek a fenntartása már nem az ő feladata jogilag” – mondta Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere.

A csatornának küldött válaszában az Országos Kórházi Főigazgatóság azt írta, hogy a rezsidíjat, a karbantartások és a takarítás költségeit eddig is a „Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosította”, csak ezentúl nem az önkormányzatoknak, hanem a kórházaknak folyósítják ezt az összeget.

A kórházaknak ehhez meg kell egyeznie az önkormányzatokkal, de van, ahol még mindig egyezkednek, sőt sok helyen még szerződést sem kötöttek. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint július 31-ig van idejük erre.

A védőnők szakszervezete nem számít tömeges felmondásra

Mint ismert , a Veszprém vármegyében található közel ötezres lélekszámú Pétfürdőn az összes, azaz mindhárom védőnő felmondott. Arra hivatkoztak, hogy az állami irányítás alatt havi járandóságuk több tízezer forinttal csökkent volna. 

Ezzel kapcsolatban Várfalvi Marianna a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének (MVSZSZ) elnöke az Indexnek elmondta,  hogy egyedi esetekről van szó, és nem marad a község védőnő nélkül, júliustól helyettes látja el az érintett lakosságot, augusztus 1-jétől már be is töltik az állást.

Az irányító vármegyei kórházak védőnői szolgálata gondoskodik a helyettesítésről, utánpótlásról az ország teljes területén, így továbbra is biztosított a zavartalan ellátás

– tette hozzá.

Kérdésünkre, hogy nagyjából milyen arányban írták alá a jogviszony folytatásáról szóló szerződést, a szövetség elnöke azt mondta, hogy ez még folyamatban van. A visszajelzések szerint előfordulhatnak ugyan kilépések, lesznek pályaelhagyók, de a korábbi  hírekkel  ellentétben nem számítanak tömeges felmondásra.  Akik nem folytatják tovább a védőnői hivatást, ők döntő többségben nyugdíjazás előtt állnak – mondta.