Példátlan lépésre szánta el magát Érd

2023.07.03. 15:32
A Népszava értesülései szerint építésstopot rendeltek el Érden, amelynek értelmében július 15-től egyetlen beruházás sem indulhat el. Az önkormányzat által meghirdetett változtatási tilalom a Pest megyei város csaknem teljes területére vonatkozik

Példátlan lépésre szánta el magát az ország 11. legnépesebb városa. Érd önkormányzata legutóbbi közgyűlésén a település csaknem teljes egészére változtatási tilalmat rendelt el – írja a Népszava. Kivételt csak az ipari zóna, illetve a város közepén lévő lakótelep képez.

A döntés értelmében Érd túlnyomó részén július 15-től egyetlen építkezés sem indulhat el, beleértve a társasház-, családiház-építéseket, a tetőtér felé való bővítéseket és a hozzáépítéseket is.

A tiltórendelet mindaddig érvényben marad, amíg el nem készül a város jelenleginél lényegesen szigorúbb, társasházépítéseket erősen fékező új helyi építési szabályzata. Az előzetes lakossági felmérés alapján az érdiek többsége is egyetért az időleges tilalommal.

A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. Idén ősszel 6-7 új iskolai osztályt kell indítani a szokásos 2-3 helyett. A vízszolgáltató cég jelezte, hogy hamarosan kapacitáshiány léphet fel, holott a város magasabban fekvő részein már most se adnak ki rákötési engedélyt társas-, illetve ikerházaknak. Iszonyú nyomás nehezedett a városvezetésre, hogy tegyünk valamit a rohamos népességnövekedés ellen

– részletezte a döntéshez vezető okokat Csőzik László, Érd független polgármestere. Hozzátette, minden döntésnek, így ennek is van politikai kockázata, de egy ellenszavazat, illetve a fideszesek tartózkodása mellett fogadták el a tilalomra vonatkozó javaslatot.