Államosítaná a CT- és MR-vizsgálatokat a kormány

2023.07.04. 08:40
Az utolsó pillanatban kerültek bele az jövő évi költségvetési törvénybe azok az egészségügyet érintő változások, amelyek a CT- és MR-vizsgálatok államosítását készítik elő.

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – írja a Népszava a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosítások alapján.

A törvénymódosítás arra is kitér, hogy a társasági formában működő szakrendelőknek a közfinanszírozásuk megtartása érdekében a jövő év második feléig át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé. 

A beszámoló szerint az egészségügyet érintő változásokat az utolsó pillanatban kerültek bele a jövő évi költségvetési törvénybe. A változás értelmében novembertől csak az állam végezhet közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat.

Novembertől tehát megszűnik azoknak a magánszolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) kapott finanszírozásuk, amelyek ezen a területen még részt vesznek a közellátásban.

Jelenleg a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát végzik magáncégek, amelyek vagy a teljes szolgáltatást, vagy a kórházakban közreműködőként biztosítják a betegek ellátását. Az ezekkel kapcsolatos szerződéseket a kórházaknak, szakrendelőknek kell felmondaniuk, újakat azonban nem köthetnek.

A megszüntetett szerződésekért kártalanításban részesülnek majd, amelynek összegét később a területért felelős miniszter rendeletben határozza meg.

A kormány továbbá a kórházi gyógyszertárakat is kiszervezné. Az indoklás szerint a cél az egységes színvonalú szolgáltatás biztosítása, valamint a nagy értékű, személyre szabott gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósítása.

A 2024-es költségvetési törvényben azt is előírják, hogy a már terápiás dózisú hatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítők és vitaminok csak a patikákban lesznek elérhetők.