Donáth Anna: Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít a státusztörvény miatt

2023.07.05. 06:20
Donáth Anna szerint az Európai Bizottság már vizsgálja a státusztörvényt, és biztos benne, hogy nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. A Momentum politikusa azt is elmondta, hogy az EP-választásokon ő lesz pártja listavezetője, és nem Gyurcsány Ferencet, hanem Orbán Viktort és rendszerét akarja legyőzni. Donáth szerint az EP-választáson külön indulnak az ellenzéki pártok, de az önkormányzati választásokon kénytelenek lesznek koordináltan indulni.

„A státusztörvényt már vizsgálják. Amikor legutoljára Vera Jourová biztossal leültem beszélni, akkor kértem, hogy nézzenek rá, hogy a jogállamiság kritériumoknak mennyire felel meg. Biztos vagyok benne, hogy lesz kötelezettségszegési eljárás. Ez akkor tud elkezdődni, ha hivatalosan elfogadják a törvényt. Ez sajnos a mai nappal megtörtént, ez is hatalmas bűn ennek a kormánynak a lelkén, hogy ezt áttolták, a képviselők lelkén is, akik ezt megszavazták” – mondta Donáth Anna az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Momentum Európai Parlamenti (EP) képviselője szerint a kormány tudja, miként kéne kinéznie a magyar oktatásnak, de ehelyett az MCC által irányított oktatásba fektetik a százmilliárdokat, és azt az oktatási tervet, amelyet pártja a közoktatásban akar látni. 

Úgyhogy mellébeszél a kormány, amikor azt mondja, hogy nincs pénz. Van pénz, csak nem a közoktatásba rakja, hanem az MCC-be. Mellébeszél, amikor azt mondja, hogy nincs ötlete reformra. Van, hiszen az MCC-n keresztül megvalósította

– mondta Donáth Anna. 

A politikus szerint a Momentumnak semmit sem kell tennie azért, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás induljon, mert a státusztörvényt hivatalból vizsgálnia kell az Európai Bizottságnak. „Ha kötelezettségszegési eljárás lesz ennek a vége, az azt jelenti, hogy a kormány direkt szembemegy már megint az európai normákkal és az európai jogszabályokkal” – tette hozzá a momentumos politikus, aki szerint nem pártja, hanem teljes mértékben a kormány felelőssége, hogy nem érkeznek uniós források Magyarországra. 

A magyar kormány nem hajlandó teljesíteni azokat a feltételeket, amiket minden másik tagállam teljesít. Ne lopják el ezeket a pénzeket és csinálják meg azokat a reformokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy visszatérjenek a közös európai demokratikus útra. Amit mi kérünk, az ugyanennyire ennek a része. Olyat kérünk csak, amit a kormány akár 24 óra alatt meg tudna tenni, ha akarná

 – fogalmazott Donáth Anna. 

Donáth Anna az interjúban többek között arról is beszélt, hogy ő fogja vezetni a Momentum listáját a 2024-es EP-választásokon, a második hely Cseh Kataliné. Donáth az ellenzéki pártokról azt mondta, hogy nem foglalkozik azzal, milyen politikát folytatnak, mert ez egy téves stratégia lenne. 

Donáth egyelőre nem árulta el, hogy kit támogatnak Budapesten az önkormányzati választásokon, de úgy véli, hogy nem a Momentumon fog múlni, hogy a főváros továbbra is ellenzéki vezetésű maradjon. 

A politikus azt mondta, hogy az ellenzéknek muszáj lesz koordinálnia az indulását az önkormányzati választásokon. Arról is beszélt, hogy nem Gyurcsány Ferencet szeretné legyőzni az ellenzéki térfélen, hanem Orbán Viktor rendszerét, a NER-t lebontani.