Reagáltak a boltosok a bolti készpénzfelvételre

2023.07.06. 10:05
Július 1. óta van lehetőség arra, hogy egyes boltokban készpénzt vehessünk fel bankkártyánkkal. A szolgáltatást nem kötelesek bevezetni a boltvezetők, de annak megléte új versenyhelyzetet állíthat fel, mivel a vásárlóknak kényelmesebb olyan helyet választani, ahol a pénzfelvételt és a bevásárlást egyszerre intézhetik. A kisboltok vezetőit kifejezetten aggasztja az új lehetőség, mivel nem tartják lehetségesnek, hogy a kis készpénzforgalom mellett ki tudják szolgálni a pénzfelvételi igényeket; ráadásul tartanak attól is, hogy a több készpénz reményében a rablók is szemet vetnek majd a kassza tartalmára.

Júliustól lehetővé vált a boltokban az ingyenes készpénzfelvétel. Ennek megfelelően a bankoknak kártyás ügyfeleik számára biztosítaniuk kell, hogy havonta legfeljebb két alkalommal, maximum 40 ezer forintig ingyen vehessenek fel készpénzt a boltok pénztáraiban is.

Ahogy az Indexen írtunk róla, a kisebb forgalmú boltokban komoly nehézséget jelenthet a szolgáltatás bevezetése és fenntartása. Egyes kisvállalkozók szerint nem biztonságos ennyi készpénzt tartani a kasszában.

Az ATV boltvezetőket, alkalmazottakat és vásárlókat kérdezett, hogy mi a véleményük a bolti pénzfelvételről. Egy sormási kisbolt üzemeltetője, Vági Zsuzsanna elmondta, hogy ő nem akarja a saját boltjában működtetni az új rendszert, mivel nem tudja biztosítani hozzá a szükséges feltételeket. Úgy véli, elképzelhetetlen, hogy a kis forgalmú boltokban elég készpénz legyen ahhoz, hogy ki tudják szolgálni a szolgáltatással élni kívánó vendégeket. Ugyanezt a véleményt fogalmazta meg egy nyíradonyi kisbolt vezetője is.

A vásárlók részéről már egészen más a fogadtatása az új lehetőségnek. Egy helyi lakos elmondta, jónak tartja, mivel így egy helyen el tud intézni mindent, és nem kell vásárlás előtt bankba rohangálnia.

Bolti alkalmazottakat is megszólított az ATV a Nógrád vármegyei Palotáson, akik azt mondták, nem éreznék magukat biztonságban, ha nagyobb mennyiségű pénzt kellene tartaniuk az üzletben. A boltvezető szerint biztonsági őröket kellene alkalmazni, hogy a rablók ne vigyék el a pénzüket.

Az ATV Híradó információi szerint ezt a rendszert az országban egyelőre csak egy bank ügyfelei tudják majd használni, és csak az egyik hazai üzletlánc boltjaiban.