Spanyol fiatalok miatt három órát késett egy IC Kelenföldön

2023.07.06. 15:11
Embertelen tömeg alakult ki csütörtök reggel Kelenföldön a Citadella InterCity vonaton, miután annyi ember akart felszállni a járatra, amennyire a vasúttársaság nem volt felkészülve. Egy várandós és egy idős nőt ki kellett menekíteni a tömegből, ugyanis a MÁV munkatársai órákon át dolgoztak a helyzet megoldásán.

Közel három órát vesztegelt Kelenföldön egy Budapestről Ljubljanába tartó Citadella InterCity vonat csütörtök délelőtt. A járat reggel 9-kor indult a Déli pályaudvarból, azonban Kelenföldről csak 12 óra után tudott tovább menni.

A Mávinform közölte,

a késés oka, hogy a vonat férőhelyénél sokkal többen akartak felszállni az IC-re.

A hvg.hu információi szerint egy spanyol fiatalokból álló csoport miatt alakult ki a káosz. A kamaszok ugyanis az Interrail vonatbérlettel utaznak, amely ingyenes utazási lehetőséget biztosít számukra Európa-szerte. Mivel a fiataloknak nem kellett jegyet venniük, ezért nem jelent meg az utasigény sem az érintett közlekedési vállalatok rendszereiben. Ebből kifolyólag pedig nem kapcsoltak elég vagont a vonatra.

A portál úgy tudja, a jegymentes utazás már több Európai országban is okozott a budapestihez hasonló problémát. A Mávinform arról tájékoztatta a vonat utasait, hogy a peronon várakozó utasok elszállítása érdekében a Citadella IC-hez plusz kocsit kapcsolnak, így több órás késére kell számítani.

A lap információi szerint az érintett vonatról 

LE KELLETT SZÁLLÍTANI EGY várandós NŐT, AKI PÁNIKROHAMOT KAPOTT, VALAMINT EGY IDŐS NŐT IS, AKI PEDIG ROSSZUL LETT.

A portál hozzátette, eleinte három kocsit csatoltak a vonathoz, majd egyet levettek, végül pedig mégis visszakapcsolták azt. Úgy tudják, ezután azért nem ment tovább azonnal a vonat, mert nem volt masiniszta, aki vezesse. Végül 12 óra után pár perccel indult el az IC.

Frissítés: Reagált a MÁV

A csütörtöki, Déli pályaudvarról – Zalaegerszegen át – Ljubljanába 9 órakor elindult Citadella InterCity késésére reagálva küldött szerkesztőségünknek közleményt a MÁV.

Mint írták,

az előre látotthoz képest jelentős utazási igény jelentkezett Budapest-Kelenföld állomáson, ahol több száz spanyol fiatal is felszállt, a helyjeggyel utazók ülőhelyét is elfoglalva. A spanyol csoport nem jelezte előre utazási szándékát. Egy közel 300 főből álló csoport bárhol a világon, bármilyen vasútállomáson problémát okozna, ezért is kéri a vasúttársaság nyomatékosan, hogy a nagyobb számú csoportok utazását előre jelentsék le, hogy tervezett szerelvényerősítéssel készülhessen a megnövekedett utasforgalmi igényre.

Hozzátették,

a MÁV-START a váratlan helyzet mielőbbi rendezése érdekében mindent megtett, a MÁV-START munkavállalói is folyamatosan segítettek az utasok tájékoztatásában a pályaudvaron. A vasúttársaság számára elsődleges és legfontosabb szempont a közlekedés és az utasok biztonságát a megteremtése, garantálása. A pályaudvarokról két plusz kocsit vitt ki Kelenföldre, ahol azokat a Citadella IC-hez kapcsolták. Így mindenki felfért. A nemzetközi InterCity jelentős, 3 órás késéssel indult tovább Kelenföldről. A fedélzeten tartózkodóknak vizet osztottak.

A közlemény szerint „a MÁV-START felkészült az elmúlt napokban mutatkozott jelentős horvátországi utazási igényre: tegnap és ma is a tervezetten felül további négy kocsival indította, indítja el a vonatokat, így is minden jegy elkelt. A Citadella IC Horvátországba tartó utasainak jegyét is elfogadják a csütörtöki Déli pályaudvarról – Székesfehérváron, Nagykanizsán át – Zágrábba 15:35-kor induló Agram-Tópart InterCity vonatra. A járat tizenhárom kocsival közlekedik Nagykanizsáig, onnan kilenc kocsi megy tovább a horvát főváros felé” – írták.