Borzasztóan drága lesz a az egyik kedvenc gyümölcs

2023.07.07. 18:15
Tavaszi fagyok tizedelik a sárgabaracktermést a Kisalföldön. A tavalyi évben még megfelelő mennyiségű termésről számoltak be a gazdák, idén katasztrofális a helyzet. Az ország egyes területein jobbak az állapotok, ezért lehet magyar barackot vásárolni, de elképesztő drágán.

„Négy nap alatt napi háromszáz látogató szinte mindent elvitt a fákról és alóluk is. Idén egyet-egyet találni néhány ágon, de ezen az öthektáros területen átlagosan 40-50 tonnát szoktunk szüretelni. Ez a szám talán idén eléri a 3 tonnát. Ezért meg sem hirdettük a Szedd magad! akciónkat” – mondta a Kisalföldnek Nagy Szabolcs, a győrszentiváni Nagy Család Gyümölcsöse egyik tulajdonosa.

Van néhány sárgabarackfajta, ami idén is jobban bírta a fagyokat, mint a bergarouge, de nálunk a virágzáskor elfagyott a termés legjava. Országos szinten rengetegen küzdöttek a fagyvédelemmel: próbálkoztak gyertyázással, ventilátoros gépekkel, öntözéssel, ami iszonyat költség. Így az is tovább növelte az árakat. Mi növénykondicionáló szerekkel próbáltunk védekezni, ami a fák fagytűrő képességét növeli. Domborzatilag más módszer nem is jöhetett szóba

– tette hozzá az őstermelő, aki szerint idén is sok az importgyümölcs, amely méretben és ízben sem közelíti meg a hazait, viszont olcsóbb.

A fertőszentmiklósi barackfarmon is hasonló a helyzet, mint a győrszentiváni gyümölcsösben: tavaly nem volt panaszuk a mennyiségre, több is termett a megszokottnál, viszont idén a fagy az ő térségüket sem kímélte.

Méregdrágán

Markó Vendel, a győri vásárcsarnok egyik üzlettulajdonosa sem nyilatkozott túl pozitívan az idei termésről. „A hozam elég rossz, az ország legtöbb területén a kajszi 30-70 százaléka elfagyott. A Balaton környékén találni kisebb területeket, ahol megúszták az ültetvények a fagykárt, de az Alföldön, ahonnan szoktuk hozni a sárga- és őszibarackot, 80 százalék körüli a termésveszteség” – fogalmazott Markó Vendel.

Szerencsére minőségben nem érezhető változás, hiszen hozzánk már válogatva érkezik. Viszont az árában megmutatkozik, hogy alig találni a szezonális gyümölcsből. Tavaly 1000-1200 forintnál nem volt több kilója. Most a kisebb szemű 1500, míg a nagyobb fajtából egy kiló 1800 forintba kerül átlagosan.

A megnövekedett ár miatt a legtöbben csak annyit vesznek, amit megesznek, vagy amennyi a süteményhez kell. Viszont találkoztunk olyan vásárlóval is, aki ládaszámra vitt belőle befőzésre, mert nem sajnálja rá a pénzt, és a házi lekvárra esküszik

– tette hozzá az üzlettulajdonos, hozzátéve, hogy tavaly 4-5 raklap barackot értékesítettek, és még jótékonysági lekvárfőzést is tartottak a győri csarnok előtti téren. Idén erre semmi esély.