„Temetést” tartanak a Belügyminisztérium előtt

DSC7758
2023.07.07. 16:41
Az európai bizottság már vizsgálja a közoktatásban dolgozók életpályáját és jogi státuszát érintő, státusztörvénynek nevezett jogszabályt. A Momentum szerint jelen állapotában nem felel meg a jogállamiság kritériumainak.

A Momentum gyászhirdetést adott fel az Élet és Irodalom hetilapban a státusztörvény kormánypárti megszavazása után. Ebben azt írják:

mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a magyar oktatás hosszú kínszenvedés után elhunyt. Kivégzője pedig a korlátlan és aljas hatalom.

Kedden fogadta el a köznevelésben dolgozók életpályáját és jogi státuszát érintő, státusztörvénynek nevezett jogszabályt az Országgyűlés. A törvény előkészítése során ugyan volt egyeztetés az érintettekkel, azonban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a párbeszéd nem működött, a konzultáció nem volt érdeminek tekinthető. Hogy pontosan milyen változásokat tartalmaz az új törvény, arról itt írtunk részletesebben.

A törvényt a köztársasági elnök, Novák Katalin aláírta és elrendelte annak kihirdetését. Szignóját azzal indokolta, hogy a tervezet vitatott pontjai az elfogadott jogszabályban már nem szerepelnek, vagy érdemben módosították azokat.

Ennek nyomán a Momentum elnökségi tagja, Donáth Anna európai parlamenti képviselő jelezte, hogy

az Európai Bizottság már vizsgálja a státusztörvényt, és biztos benne, hogy az nem felel meg a jogállamisági kritériumoknak. 

A politikus szerint a Momentumnak semmit sem kell tennie azért, hogy Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárás induljon, mert a státusztörvényt hivatalból vizsgálnia kell az Európai Bizottságnak.

Ha kötelezettségszegési eljárás lesz ennek a vége, az azt jelenti, hogy a kormány már megint direkt szembemegy az európai normákkal és az európai jogszabályokkal

– tette hozzá a momentumos politikus, aki szerint nem pártja, hanem teljes mértékben a kormány felelőssége, hogy nem érkeznek uniós források Magyarországra. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)