Patthelyzet alakult ki a Normafára tervezett, rekordhosszúságú zipline-pálya ügyében

2023.07.08. 17:35
Továbbra sem tudni, megvalósul-e a Normafára tervezett zipline-pálya. A civilek ellene vannak, aggályaikat pedig a hegyvidéki önkormányzat is osztja. Az ötletgazda vállalat ügyvezetője még nem nyilatkozik, a terület tulajdonosa egyelőre óvatosan fogalmaz.

Továbbra is sok a kérdőjel a Normafára tervezett zipline-pálya körül. Az ötletgazda ZipLine BDP Kft. a János-hegy térségébe álmodta meg a világ leghosszabb, 1410 méter hosszú átcsúszópályáját.

A Natura 2000-es területre tervezett fejlesztés környezetvédelmi hatósági eljárását májusban tűzte ki a Pest Megyei Kormányhivatal. Az eljárást május 9-én indították el, az ügyintézési határidő eredetileg 45 nap volt, ám a 24.hu úgy tudja, hogy a ZipLine BDP Kft.-t hiánypótlásra kötelezték, ezzel egy időben pedig az eljárást is meghosszabbították.

A pálya a Libegő felső állomásáról indulna, és a János-hegyi Erzsébet-kilátó melletti gyalogosösvény mellett lenne. A drótpálya földfelszín feletti legnagyobb magasságát a zugligeti volt Niche kemping fölött érné el (68,37 méter), és a Libegő nyomvonalát a felszíntől számított 25,38 méter magasságban keresztezné.

A zipline-pálya a Zugligeti út légterét (a Libegő alsó állomása mellett) mintegy 42,48 méter magasságban szelné át.

A tervezett beruházással érintett teljes igénybevételi terület nagysága 15 113 négyzetméter lenne. A hatásbecslési dokumentációban foglaltak szerint a projekt keretében három, kis alapterületű állomás kialakítására is sor kerülne – írja a tervekre hivatkozva a portál.

A civileknek nem tetszik, az önkormányzat osztja a véleményt

A projekt hatástanulmányában szerint többek között az szerepel, hogy „a Zugliget és János-hegy környékén a különböző szabadidősportok megújítása nemcsak társadalmi igény, hanem természetvédelmi szempontból is számos előnnyel járhat. A Normafa környéke az év egészében kedvelt kirándulóhely és aktív rekreációs központ. A projekt révén ugyan jelentősen növekedni fog a látogatóforgalom és az éves kihasználtság, de ha mindez szervezett, szabályozott keretek között történik, és megfelelő (de csak szükséges mértékű) infrastrukturális háttér párosul hozzá, akkor a Normafa környéki értékes flóra is számos károsító tényezőtől mentesülhet. E projekt jelentős mértékben járulhat hozzá a Normafára terhelődő turizmus térbeli széthúzásához.”

Az egyik helyi, az engedélyeztetési eljárásban ügyfélként szereplő civil szervezet ugyanakkor aggályosnak találja a pálya miatt kialakuló többletforgalmat. Az Élhető Hegyvidékért Egyesület emellett emlékeztet, hogy a szóban forgó terület egy érintetlen, védett erdőrész, amelyet az építkezés, majd később a pálya használata is jelentősen megbolygatna, többek között a fakivágások által.

A hegyvidéki önkormányzat osztja a civil szervezet és a helyiek aggályait. A 24.hu megkeresésére azt közölték, hogy

az önkormányzat vezetése nemcsak megérti a Zugligetbe tervezett zipline-pályával kapcsolatos aggodalmakat, de egyet is ért az érintett területen élők aggályaival. A környezetvédelmi engedély kiadása a kormányhivatal hatásköre. Bízunk abban, hogy a hivatal illetékesei bölcs és előrelátó, a közösség és a természetvédelem érdekeit szem előtt tartó döntést hoznak majd. Az önkormányzat vezetése arról biztosította az érintett lakókat, hogy amennyiben a kormányhivatal kiadná a környezetvédelmi engedélyt, és a beruházó területi igénnyel a hegyvidéki önkormányzathoz fordul, akkor az önkormányzat a lakók érdekeit maximálisan figyelembe véve hozza meg a döntését.

A ZipLine BDP Kft. nem kívánt az engedélyről való döntés meghozataláig nyilatkozni, míg a Pilisi Parkerdő Zrt. – amelynek területét érintené a tervezett beruházás – annyit közölt a 24.hu-val, hogy „társaságunk tudomással bír az elképzelésről, illetve annak kapcsán az erdészeti hatóságnál jelenleg zajló előzetes elvi eljárásról. Miután a jelenleg még csak a hatóságok szintjén zajló eljárás megállapításainak ismerete nélkül társaságunk a kérdést nem vizsgálta, azzal kapcsolatban érdemi egyeztetéseket nem folytatott, a maga álláspontját nem alakította ki”.