18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Leláncolták a szülők a gyerekszoba ajtaját, holtan találták a kisfiút Csepregen

2023.07.08. 07:10
Az érintett hatóságok közül senkinek sem tűnt fel semmi szokatlan a családnál. A vád szerint a szülei bántalmazták a két és fél éves kisfiút, Mátét. A kisfiú azért kapott tüdőgyulladást, mert ruha nélkül feküdt a földön. A szülők tavaly februárban találtak a holttestére.

A vád szerint szeméthalommal teli gyerekszobába zárták be a csepregi szülők négy gyermeküket, az ajtót leláncolták, csak ételt adtak be nekik, de azt már nem ellenőrizték, hogy megették-e.

Tavaly februári fotók kerültek nyilvánosságra az akkor ötgyerekes csepregi család házról, miután holtan találták a szülők két és fél éves kisfiukat, Mátét – írja az rtl.hu.

Máté halálát az okozta, hogy  többször feküdt a földön ruha nélkül, majd tüdőgyulladást kapott, de szülei nem vitték orvoshoz. Az éppen hatodik gyermekével várandós anya megpróbálta újraéleszteni órák óta halott kisfiát, miközben segítséget hívott.

Az egyik mentős vallomását a bíró olvasta fel a csütörtökön kezdődött tárgyaláson, ahol a szülőknek különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt kell felelniük.

A gyermek állapota elhanyagolt volt, az úgynevezett egyszer használatos eldobható pelenka olyan mértékben volt elhasználódva, hogy annak színe több helyen szürkés volt. A gyermek haja ápolatlan, rászáradt, vélhetően hányadékot láttam rajta. A fogai feketék, elhanyagoltak voltak. Általános kondícióját tekintve nekem alultápláltnak tűnt

– mondta a mentős. A kisfiút bántalmazták, ez a különböző sérüléseiből derült ki. Az anya nem mondott semmit a tárgyaláson, egy később visszavont vallomásában úgy fogalmazott: várta, hogy mikor hal meg a fia. Az apa szavait is a bíró olvasta fel:

Hibásnak érzem magam én is, a Máténak azért kellett meghalnia, mert el lett hanyagolva, bántva lett, és legfőképpen nem kapott elég ételt, sajnálom, hogy én ezt engedtem és eltűrtem a feleségemnek.

Korábban néhányszor elvitték a szülők gyógytornára a fejlődésben visszamaradt kisfiukat. 2021 novemberében az egyik gyógypedagógus szerint sovány volt a gyerek, egyeztetett a védőnővel is.

Rákérdeztem, hogy lehet-e a kisfiú alultáplált, a védőnő azt mondta, hogy nem

– fogalmazott.

A családsegítő vizsgálta a helyzetet

A szombathelyi kórházból azzal keresték meg a családsegítőt, hogy vizsgálják meg, megfelelő-e a gyerek járássegítő eszköze, mivel a kisfiú elesett. A tragédia előtt körülbelül egy hónappal jártak a házban a családsegítő munkatársai. Abból, hogy volt szennyes edény a konyhában, azt gondolták, hogy az anya főz. A gyerekek pedig szerintük rendesen fel voltak öltözve.

A nagyobb gyerekek játszottak, az apa pedig sétáltatta Mátét úgy, ahogy egy járni tanuló kisgyermeket segítenek, mögé állt, a kezét felülről fogta, beszélgettünk vele, az apa azt mondta, hogy itthon gyakorolják Mátéval azt, amit a gyógytornász mondott nekik.

A családsegítő látogatására a szülők külön készültek, még ki is festettek. Így az ellenőrzéskor semmi szokatlan nem tűnt fel a szakembereknek. Herczog Mária szociológus szerint Magyarországon elsősorban a fizikai körülményeket vizsgálják.

Van nagyon komoly módszertani útmutatás, mind az egészségügyben dolgozók, mind a szociális ellátásban, oktatásban dolgozók számára, hogy hogyan kell felismerni a bántalmazást. Ezekben az esetekben a gyerekekkel is kellett volna beszélni, nem tudom, hogy ez megtörtént-e. A szülőkkel is a felületesnél egy sokkal alaposabb beszélgetést kellett volna folytatni

– mondta Herczog Mária az RTL-nek.

A szociológus szerint a nehéz, szegényes körülmények élő családoknál, ahol egymás után születnek a gyerekek, a szakembereknek számítaniuk kellene arra, hogy valamelyik sérülhet.

Herczog Mária úgy véli: az ellátórendszer nem készült fel arra, hogy segítsék a családokat.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu

A Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között.

Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu