Győzött az ellenzék Oroszlányban, Alsórajk pedig független maradt

2023.07.09. 21:48
Pallankiné Németh Juditot választották meg polgármesternek két független jelölt közül vasárnap a Zala vármegyei Alsórajkon tartott időközi polgármester-választáson. Eközben Oroszlányban az ellenzék által támogatott Baráth Domonkos győzött.

Alsórajk jegyzője az MTI-vel közölte vasárnap este, hogy a 270 választásra jogosult közül 124-en vettek részt a voksoláson, egy szavazat érvénytelen volt.

Pallankiné Németh Judit 115 szavazatot kapott.

Kihívójára, Orsós Mihályra 8-an voksoltak. Alsórajkon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert Neuhold-Marton Nóra Ibolya, a község előző, ugyancsak független polgármestere lemondott.

Mindeközben a valasztas.hu szerint az oroszlányi 3-as egyéni választókerületben tartott önkormányzati képviselői választáson az ellenzéki pártok által is támogatott Baráth Domonkos győzött, aki az Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre Egyesületének jelöltje volt. Ő a szavazatok 49 százalékát szerezte meg.

Torma Lajos (független) 26 százalékot, Arany Botond (Megoldás Mozgalom) 15 százalékot, Vasas László (Mi Hazánk) 8 százalékot szerzett. A választási részvétel csupán 10,4 százalékos volt a körzetben.

A Fidesznek nem volt jelöltje a településen, mert állításuk szerint a választás nem befolyásolja érdemben a képviselő-testület összetételét, és a város gazdasági összeomlásához nem akarnak asszisztálni.

Nagykőrösön a képviselő-testületében maradt a fideszes többség, de a 4-es egyéni választókerületben a független Godó Katalin legyőzte a fideszes Lukács Ádámot.  

Godó Katalin a szavazatok 55, míg Lukács Ádám a voksok 42 százalékát kapta, a választásra jogosult nagyakőrösiek negyede ment el szavazni.