Gyurcsány Ferenc: Orbán Viktor a „bad guy”, a kormány szent teheneket áldozott fel

2023.07.10. 20:40
Hétfő este Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége. A korábbi miniszterelnök elmondta, hogy szerinte nehéz időszak elé néz az ország. Beszélt Orbán Viktorról, az árnyékkormányról és az önkormányzati választásokról is.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte, hogy a nemrég elfogadott 2024-es költségvetésből arra lehet következtetni, hogy nehéz időszak elé néz az ország. Mint mondta, a kormány „szent teheneket” áldozott fel, itt elsősorban a csok-ra gondolt, ami a nagyvárosokban megszűnik.

„Látjuk a költségvetési hiány alakulását, valami igazán nehéz időszak készülődik” – tette hozzá.

Ezután kritikával illette a mostani kormányt. Felidézte a 2008-as gazdasági válságot, „amit a világ okozott, nem pedig mi”. Szerinte nagy különbség, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetről Orbán Viktor tehet, nem pedig a világ.

Ha a magyar inflációról a világ tehetne, akkor nem lenne négyszer akkora, mint az uniós átlag. 2008-ban volt közöm a kormányzáshoz, egy kabinet akkor hoz ilyen döntéseket, ha már nincs választása. A mostani helyzetet magának köszönheti a Fidesz. Cáfolom a nemzetközi hatások jelenlétét. Sem a háborúra, sem a szankciókra nem lehet fogni az inflációt. Ők hibáztak

– jelentette ki.

Rónai Egon az eszmefuttatás végén megkérdezte, van-e összefüggés az uniós pénzek visszatartása és aközött, hogy Orbán Viktor jó viszonyt ápol az oroszokkal.

Magányos Orbán Viktor

Gyurcsány Ferenc erre azt mondta, jogi szempontból ez kizárható. „Külföldön Orbán a »bad guy«, a brüsszeli diplomaták nem keresik a kompromisszumot vele. Úgy vannak vele, egye meg, amit főzött. Magányos lett a nemzetközi politikában, ennek isszák meg a levét a magyar emberek.”

A DK elnöke később rátért a magyar politikára. Számítása szerint a Fidesz a választások óta sok szavazót vesztett, most szerinte a nagyobbik kormánypártnak 2,5 millió szavazója van, míg az ellenzék kétmillió ember támogatására számíthat. Ennek a fele a DK-val szimpatizál – fűzte hozzá.

A kormány döntéseiről is elmondta a véleményét az exminiszterelnök. Úgy látja, hogy a „kiszámíthatatlan, állandóan beavatkozó kormány miatt jelennek meg olyan fogalmak, mint a profitinfláció, amikor 7-8 terméknek befagyasztják az árát, mire a többiét felemelik. A profitot azért most veszik ki a vállalkozók a cégeikből, mert nem tudják, mi lesz két nap múlva” – vélekedett.

Van egy nyugodtabb, kiszámíthatóbb út, ezt testesíti meg az árnyékkormány – közölte. Szerinte megoldották a válságot 2008-ban. „Hozzányúltunk a 13. havi nyugdíjhoz, de azt már nem én akartam átnyomni a parlamenten.”

Készülnek a választásokra

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, 12-13 éve ellenzékben vannak, ezért megkoptak a kapcsolatrendszerek. A végcél az, hogy a DK, „inkább előbb, mint utóbb”, kormányozza az országot – mondta.

Azt elismerte, hogy önkormányzati választásokon együttműködésre van ítélve a pártja. „A Jobbik most nem ül annál az asztalnál, ahol a másik öt ellenzéki párt helyet foglal” – válaszolta Rónai Egon kérdésére a politikus.

Budapesten egy ellenzéki jelölt lesz, az illető személyéről még nem született döntés. „Lehet olyan megfontolás, amely mentén azt javaslom a DK-nak, hogy támogassuk Karácsony Gergelyt” – mondta Gyurcsány Ferenc, mielőtt elbúcsúzott volna a tévénézőktől.