Mutatjuk az első magyar fejlesztésű, sugárhajtású harci drónt

PAP 6433 (1)
2023.07.10. 14:42
A világpiacon egyedülálló, magyar fejlesztésű, pilóta nélküli repülőgépet mutatott be a Magyar Honvédség. A sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a hadsereg légvédelmi képességének erősítését hivatott szolgálni.

A Magyar Honvédség a ProTAR F4J légvédelmi célrepülő rendszert mutatta be hétfőn a Veszprém vármegyei Hajmáskéri – Körös-hegyi lőtéren. A merev szárnyú, mintegy 65 kilogramm tömegű, sugárhajtású, pilóta nélküli katonai drón teljesen magyar fejlesztés.

A dróntechnológia egy kiemelt ipari és a védelmi terület Magyarországon

– mondta el Molnár Zsolt. A Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója szerint kevés a drónra kiképzett szakember, ennek ellenére sikerült egy kimagasló műszaki tartalommal bíró fejlesztést kiadni a kezükből.

Nulláról a csúcsra ugrottak a fejlesztések

A ProTAR F4J egy prototípus, amelyet elsősorban katonai kiképzésekre használnak. Nemzetközi szinten kuriózum, hogy ez a magyar fejlesztésű drón kötelékben – egyszerre három légijármű – is tud repülni. Végsebessége körülbelül 500 kilométer/óra, 6000 méter magasra tud felszállni, valamint 75 kilométeres a kommunikációs hatótávolsága. A drón üzemideje körülbelül egy óra.

Amennyiben ez a prototípus jól szerepel a Magyar Honvédségnél, akkor a nemzetközi színtéren is figyelmet fog kapni, és akár exportálni is tudunk belőle

– nyilatkozta az Indexnek Porkoláb Imre dandártábornok. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos szerint a magyar mérnökök egy, a világ élvonalába tartozó kiképzőeszközt fejlesztettek.

Mint mondta: a hadiiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, a kormánynak mégis szinte a nulláról kellett kezdeni az ágazat fejlesztését. Mindez azonban esélyt is jelent arra, hogy a magyar védelmi ipar a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva az élre ugorjon, és exportképes fejlesztésekkel bizonyítsa a magyarok innovációs képességét.

A Rotors & Cams Zrt. a 4iG Nyrt. leányvállalataként jött létre.

A 4iG stratégiája, hogy a vállalatcsoport termékeivel és szolgáltatásaival jelen legyen az egymással immáron sok ponton összeérő informatikai és távközlési szektor minden területén

– mondta el Blénessy László.

A 4iG csoport üzleti általános vezérigazgató-helyettese szerint a 4iG ennek a stratégiának a részeként jelent meg a védelmi iparban, „ahol vállalataink innovatív képességeit és technológiai tudását is kamatoztathatjuk, kiaknázva a szinergiahatásokat.” Szerinte a dróntechnológia egy olyan innovatív határterület, amelyben – az aviatikai ismereteken túl – informatikai, távközlési és védelmi ipari fejlesztési képességekre egyaránt szükség van.

Őszre itt a magyar drónstratégia

Mint arról az Index beszámolt, ősszel kerül a parlament elé a magyar drónstratégia, amely szabályozná a pilóta nélküli légi járművek használatát.

A Palkovics László vezette Magyarországi Drón Koalíció (MDK) kiemelten kezeli a honvédelem szerepét. Terveik között szerepel egy protokoll kidolgozása, amely kiemelten foglalkozik a kritikus infrastruktúrák védelmével. Ilyen például a Paksi Atomerőmű, a Dunai Finomító, különböző egészségügyi ellátó intézmények vagy az ívóvízellátás és -elosztás.

Az orosz–ukrán háború ugyanis bebizonyította, hogy a drónok a modern hadviselés fontos eszközei: viszonylag alacsony az előállítási költségük, valamint hatékonyan használhatók a hadszíntéren és a felderítésben egyaránt.

Az Index nemrég interjút készített Jászai Gellérttel, a 4iG cégcsoport elnökével, akivel többek között a védelmi iparról is beszélgettünk. A teljes cikk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)