Magyarország felett is megjelent a kanadai erdőtüzek füstje

2023.07.11. 17:55
Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán ismertette, hogy nem kristálytiszta a magas légkör, ami a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst miatt lehet.

Magyarországon is észrevehető, hogy nem kristálytiszta a magas légkör – közölte Facebook-bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták, nemcsak hazánkban, hanem Európa délnyugati, déli felén is hasonló a helyzet.

A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött szaharai eredetű por van a magasban, Magyarország felett pedig minden valószínűség szerint a kanadai erdőtűzhöz köthető nagy mennyiségű füst

– tették hozzá.

Ahogy az Index korábban beszámolt róla, június végén Európát is elérte a kanadai erdőtüzek füstje. Norvégia után Nagy-Britanniában is azonosították a füstfelhőt.

A szakértők akkor arról nyilatkoztak, hogy a jelenség nem vezet a levegőminőség jelentős romlásához, mert a füst a légkör felsőbb rétegeiben marad.

A napfelkelték és naplementék lehetséges, hogy élénkebb színűek lehetnek, mint általában.

A kanadai erdőtüzek füstje miatt június 7-én New York egyes részein a levegőminőségi index meghaladta a 400-as értéket, ami a legrosszabb érték világszerte. A veszélyes levegőminőségi körülmények miatt arra kérték az embereket, hogy maradjanak zárt térben, és viseljenek jól illeszkedő maszkot.