Rendkívüli ritka leopárdkölykök születtek a Nyíregyházi Állatparkban

D ATI20230711005
2023.07.11. 17:15
A természetben kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd (Panthera parduc japonensis) hármas ikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az Európai Fajmegőrzési Program keretében a parkban élő hétéves hím és a 3 éves nőstény tavaly óta alkot egy párt. Három kölykük (egy hím és a két nőstény) 102 napnyi vemhesség után jött világra. Az állatpark oldalán egy videót is megosztottak róluk. 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark zoológiai osztályvezetője azt is közölte, hogy az utódok már négyhetesek, és életük első állatorvosi vizsgálatán megkapták a vakcináikat és az egyedi azonosítóikat, majd a féreghajtás után megmérték a tömegüket. Az egyenként 1180, 1340 és 1360 gramm súlyú leopárdkölykök hősiesen tűrték a vizsgálatot – mondta a szakember.

Hangsúlyozta azt is, a leopárdok születése szenzációnak számít,

mert a világon mindössze 54 egyed él állatkertekben ebből a ritka leopárdalfajból.

Nyíregyházán a kicsik világrajövetelével már a veszélyeztetett faj 5 példányát láthatják a látogatók.

Az észak-kínai leopárdból természetes élőhelyén – az orosz Távol-Keleten és Kína északi részén – 500-nál kevesebb egyed él. A leopárdok közül ez az egyik legészakabbra élő, valamint legnagyobb termetű alfaj.

Szőrzete jóval vastagabb, mint a délebbre előforduló alfajoké. A kifejlett példányok testhossza 140–160, marmagassága 80–90 centiméter, tömege 32–90 kilogramm. Mint általában a nagymacskák, magányos életmódú állatok, ahol csak a párzási időszakban találkozik a hím a nősténnyel. A sikeres „randevú” után a nőstény egyedül neveli kölykeit.

(Borítókép: Balázs Attila / MTI)