Átalakítja az ingatlanpiacot a kormány döntése?

2023.07.12. 11:58
Hivatalosan is megjelentek a családi otthonteremtési kedvezmény megszüntetéséről szóló jogszabály-módosítások.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője közleményükben úgy fogalmazott,

ahogy arra a korábbi bejelentések alapján számítani lehetett, az év végén megszűnik a nagyvárosi lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény. Így jövőre már nem lehet ilyen támogatást igényelni. Megmarad ugyanakkor a falusi csok, amely 2024-től a mostaninál jelentősen több támogatást biztosít használtlakás-vásárlásra és -felújításra a vevők számára.

A szakértő hozzátette, „a jelenlegi szabályok szerint úgy tűnik, hogy csak 2023 végéig élhetnek a csokos vásárlók az ingatlan vételárának 4 százalékát kitevő illetékkedvezménnyel.

Egy 50 millió forint értékű ingatlan esetében ez 2 millió forintos támogatást jelent, ami komoly ösztönző lehet a vevők számára, hogy még idén kihasználják ezt a lehetőséget. 2024-től ugyanis mind a nagyvárosokban, mind pedig a falusi csokos településeken megszűnik az értékhatár nélküli illetékmentesség, de elképzelhető, hogy ezek a szabályok is változnak még.”

Az ingatlan.com adatai azt mutatják, hogy a bejelentés óta nem futott fel a nagyvárosi csokkal megvásárolható ingatlanok iránti kereslet, „a Pest vármegyei lakóingatlanok iránti érdeklődés viszont a bejelentést követő héten 40 százalékkal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, utána visszaállt a korábbi szintre”.

A szakértők szerint érdemleges piaci mozgásokra nyár végén és ősz elején lehet számítani, ami az árakra is hatással lehet. Magyarországon az emberek több mint 90 százaléka lakik saját tulajdonú ingatlanban, ezért a csokos vevők jelentős része eladóként is a piacra lép majd év végéig, hogy kihasználhassák a még elérhető kedvezményeket.

Lakásvásárlóból viszont sokkal kevesebb van, mint az elmúlt években, ezért azok a hirdetők, akiknek 2023 végéig muszáj eladni a lakását, nagyobb mértékű árcsökkentésre kényszerülnek. Ennek következtében az idei év második felében élénkülő forgalommal és egyre jobban csökkenő árakkal találkozhatunk a lakáspiacon

– fogalmazott Balogh László.

A csok átalakításának részleteiről itt írtunk bővebben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentései alapján a városi lakosság számára kidolgoznak egy új otthonteremtési formát.