Nincs még vége a balatonföldvári kikötőbotránynak

2023.07.13. 06:35
Balatonföldváron a strand kellős közepén építenének kikötőt 175 hajónak. A hatóság annak ellenére vonta vissza a kikötő építési engedélyét, hogy szinte már teljesen elkészültek a vízbe felhúzott kőgátak. A helyi civilek bíznak benne, hogy a felhúzott gátakat elbontják, de az önkormányzat a jelek szerint hajthatatlan.

Az elmúlt években negyvenezren jártak a balatonföldvári strandra nyaranta, most a kánikula ellenére alig lézengtek. Hogy ennek mi az oka – netán a kerítés, mögötte a hatalmas kövekkel feltöltött gátakkal –, nem lehet tudni. A településen a tervek szerint kikötő épül, a strand kellős közepén 175 hajónak lesz helye – derül ki az RTL riportjából.

Egy, a csatornának nyilatkozó strandoló szerint a kikötő jó gondolat, csak ő a strand szélére tenné, nem a közepére. Nemcsak az ő véleménye ez, hanem egy helyi civil szervezeté is. Ezért bíróságon támadták meg a kikötő építési engedélyét.

Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke szerint 

normális embernek nem juthat eszébe, hogy kikötőt építsen egy strandra. A strand az strand, a kikötő meg kikötő.

A bíróság már kétszer is hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, nemrég pedig a katasztrófavédelem is visszavonta a vízjogi engedélyt. Az önkormányzat azonban ragaszkodik a strand közepén a kikötőhöz, ezért inkább a helyi építési szabályzatot módosította gyorsan, rendkívüli ülésen. A végső döntést a Kormányhivatal mondja ki, hogy folytatódhat-e a munka.