Majdnem meghalt egy férfi Budaörsön élménylövészet közben

2023.07.13. 13:10
A Budaörsi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki egy lőtéren tartott élménylövészeten olyan puskát adott egy vendége kezébe, amely a karbantartás hiánya miatt a lövés pillanatában felrobbant.

Az ügyészség vádirata szerint 2020. május 31-én a budaörsi lőtér lövészvezetője és gondnoka élménylövészetet tartott. Egy hozzá érkező férfi vendég olyan élménylövészeti csomagot vásárolt, amelybe többek között egy Barett Model 99 típusú mesterlövészpuskával is lőhetett. A puska töltését és ürítését a lövésvezetőként jelen lévő vádlott végezte. 

A lövészvezető a férfinak olyan puskát adott át, amely a kenőanyag hiánya és a felhalmozódott szennyeződés miatt nem működött megfelelően.

Mindez a vádlott számára egyszerű szemrevételezéssel is észlelhető lett volna, így a tisztítását még a használat előtt is elvégezhette volna.

Amikor a második lövés leadása előtt az elkövető a puskát csőre töltötte, a puska csövének egyik belső alkatrésze eltört. A sértett a mesterlövészpuskát ezután úgy vette kézbe, hogy a fegyver már nem volt alkalmas a biztonságos és rendeltetésszerű használatra. 

A puska elsütésekor a csőben a töltény felrobbant, és a fém alkatrész a válltámaszból kitörő fémdarabokkal együtt a sértett mellkasába fúródott.

A férfi a fegyver felrobbanása miatt életveszélyes sérüléseket szenvedett el, a sértett halála csak a kórházi életmentő műtétnek köszönhetően nem következett be. Az ügyben a Budaörsi Járási Ügyészség az elkövető ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.